Учени проследиха как „текат“ ледниците на Каракорум

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Швейцарски глациолози проследиха как се движат ледниците по склоновете на Каракорум с помощта на климатичните спътници на НАСА и подготвиха серия кратки видеа, на които може да се види как „текат“ тези потоци от замръзнала вода, става ясно от статия, публикувана в сп. Cryosphere.

„От научна гледна точка главна цел на нашето изследване беше това, че искахме да разберем защо поведението на ледниците на Каракорум са толкова непредсказуеми и изменчиви. Ние знаем за този феномен вече 50 години, но все още нямаме представа за това, което се случва там.

Анимациите на свой ред се явяват изключително нагледен начин да се оцени това, как са се променяли ледниците като цяло с течение на времето“, казва Франк Пол (Frank Paul) от университета на Цюрих (Швейцария).

Кадрите, подготвени от Пол и колегите му, са получени благодарение на данните, събрани от три спътника от клас LandSat, които са следили ледниците на Каракорум от 1990 година до тази година.

Общо за това време са се натрупали няколко милиарда снимки, които учените обединили и сглобили във видеа с продължителност по една-две секунди. Това съответства на ускорение на времето 800 пъти.

Толкова силно „времево свиване“ позволило на глациолозите за първи път да видят как текат цели ледници, а не техни отделни части, по повърхността на Земята.

Подобни анимационни филми, както разказва Пол, позволяват на ок да се оцени с каква скорост тече един или друг ледник и да се сравни начина и темповете на неговото движение с други подобни обекти, както и да се проведат редица други изследвания, които е трудно да се направят по обичайните статични снимки на ледниците.

Категории на статиите:
Процеси

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори