Учените са озадачени от странна редица дупки на дъното на океана

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Екип от океански изследователи на Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) се натъкна на нещо сериозно обезпокоително на дъното на Средния Атлантически океан: поредица от дупки, изкопани в пясъчното морско дъно на привидно равни интервали, както се вижда в кадри, направени от дистанционно управляваната подводница на NOAA.

„За тези дупки вече е съобщавано от региона, но произходът им остава загадка“, гласи публикация във Facebook от екипа. „Въпреки че изглеждат почти като направени от хора, малките купчини утайки около дупките предполагат, че те са изкопани от… нещо.“

Странните дупки са пробити на около 1,7 мили под повърхността, точно на гребена на подводен вулкан близо до Азорските острови. Уликите за това какво може да е прокопало дупките са оскъдни. Околното океанско дъно е сравнително гладко. Освен това дълбочината, на която са направени пробивите, предполага, че човешко участие е изключително малко вероятно.

Находката показва колко малко знаем за района – огромен, неизследван планински хребет, който се крие дълбоко под повърхността на Атлантическия океан.

Учените се натъкват на тази странна гледка по време на експедицията, наречена „Пътуване до хребета 2022“, която NOAA описва като „стремеж за получаване на някаква основна информация за изключително недостатъчно проучени — и мистериозни — дълбоководни зони около Средноатлантическия хребет“.

„Простиращ се на внушителните 16 000 километра (10 000 мили), Средноатлантическият хребет (MAR) е най-дългата планинска верига в света и една от най-забележителните геоложки характеристики на Земята“, се посочва в уеб страницата на мисията. „По-голямата част от него седи под водата и по този начин голяма част от него остава до голяма степен неизследвана.“

Любопитните към океана потребители на Facebook имат някои завладяващи теории, които да предложат на обърканите изследователи за това откъде може да идват дупките.

„Бих казал, че морска звезда върти цигански колела,“ пише в един от коментарите. „Не казвам, че са извънземни,“пише друг. „Но са извънземни.“

Както е обичайно при изследването на океана, процесът на откриване изглежда е отключил изцяло нови мистерии, които объркват учените.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори