Уникален танц на северно сияние засне фотограф

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Майк Тайс, фотограф на National Geographic, е заснел уникален танц на северно сияние. За да наблюдава природното явление, той отишъл в Уайтхорс, Юкон, Канада, а след това му се наложило да измине над 885 км до северния полярен кръг.

В интервю за Our Amazing Planet Тайс отбелязва, че малцина смелчаци се решават на такова пътуване, тъй като това е „доста опасно поради изключително ниските температури”. Красивият танц на разноцветни светлини в небето възниква от взаимодействието на магнитосферата със заредените частици на слънчевия вятър.

„Това беше невероятен танц на извиващи се светлини, които създаваха усещането, че са достатъчно близко и можеш да ги докоснеш”, казва Тайс.

Температурата била минус 40 градуса, затова в продължение на четирите часа, през които са правени снимките, двигателят на автомобила му постоянно работел. А батериите на камерата трябвало постоянно да се сменят. По време на снимките фотографът докоснал металния статив без ръкавица, вследствие на което получил измръзване от средна степен.

„Може би защото съм от Флорида, но наистина не знаех, че такова нещо може да се случи – пояснява фотографът. – Фокусът на камерата Canon 1D Mark IV замръзна, затова фокусирането беше доста затруднено. Но северното сияние си струваше всички преживени неприятности.”

„Когато сиянието започна, закрещях от възхита. Цветната ивица, появила се над хоризонта, мина над главата ми… И нямах никаква възможност да запечатам изцяло тази картина. Но бях щастлив, че успях да направя доста снимки, макар че не беше никак лесно”, допълва Майк Тайс.

Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори