Вече намериха приложение на тунелите на Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Луната е най-близкият ни съсед и за него знаем (или мислим, че знаем) много. Луната е  изучавана, картографирана  и дори посещавана от хората повече от един път. Все пак, това не означава, че не разполага с някои изненади, които може да ни поднесе.

При нови изследвания на Луната беше открита една от тези мистерии – големи дупки в лунната повърхност в близост до Северния полюс на Луната. Според най-смелата теория на учените, тези дупки може да са част от огромна мрежа тунели под лунната повърхност.

Странните дупки са били забелязани от изследователи, които работят с института  SETI – Search for Extraterrestrial Intelligence за намиране на извънземен разум и с изследователската програма за Марс – и двете организации използващи изображения от лунния орбитален апарат на НАСА , като търсят да идентифицират  пропуски при предишни изследвания на  повърхността на Луната.

Преди да започнете да си представяте малките зелени човечета, живеещи в подземията на Луната, трябва да знаете, че учените въобще не мислят, че тунелите са създадени от извънземни на същества.  Те определят тунелите като останките на древните „тръби“, по които е текла  лава, преди да падне дълбоко под повърхността на Луната. С течение на времето, потокът от магма е престанал да съществува, но големи кухи канали останали.

Дупките открити от учените са наречени „капандури“. Образували са се там, където твърдата черупка на лава се е сринала  и така е създала път към повърхността на Луната.

На този етап не е ясно каква е дължината на тези тунели, нито докъде стигат те, но в НАСА вече обмислят  потенциалната им полезност за бъдещите  пилотирани мисии на Луната.

„Дори и образите с най-висока резолюция от дупките заснети на кратера Филолаос  (Philolaus), не ни позволяват да сме сигурни на 100 процента, че това са „капандури“ на тунели от лава, но ние ги анализираме по големина, форма , светлина и геология и вероятността да са тунели и доста висока“, обяснява Паскал Лии, учен от програмите SETI и Mars, който анализира новите находки.

В не толкова далечно бъдеще астронавтите на Луната могат да използват тези лунни тунели за укрития от космическата радиация. Обикновено когато се говори за изграждането на лунна колония си представяме структури разположени на повърхността на земния спътник. Дали обаче изграждането на инфраструктурата на една такава колония няма да бъде по-безопасна и ефикасна, ако е под повърхността на Луната във вече съществуващите тунели?

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори