Виртуален психолог ще ни лекува от депресия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

„Кога за последен път се усещахте щастлив?”, пита виртуалният психолог. Човекът, седнал във фотьойла под наблюдението на камера, се мръщи и се опитва да си спомни. Движенията на лицето му издават, че е в депресия. SimSensei – така се нарича компютърният психолог, се опитва да помогне.

Завладяваща технология, нали? Психолозите са мечтали за нещо подобно в продължение на дълги години. Става дума за това, че човешкият фактор винаги влияе на поставянето на диагнозата, а автоматизирането на процеса дава възможност по-обективно да се правят психологически заключения, пише NewScientist.

SimSensei не е просто автомат, задаващ въпроси. Той може да разпознава лица, както и да записва и интерпретира езика на тялото. Движенията на лицето и тялото се възприемат от първоначално разработената за игри технология Kinect. Но главната част на системата са алгоритмите за обработка на визуална информация. За да различат хората с психически проблеми от здравите, американките учени от Южнокаролинския университет са изследвали редица доброволци – здрави хора, както и такива с диагностицирана депресия и посттравматичен шок.

Изследването показало, че депресираните хора при разговор се държат по-сковано, въртят се, рядко гледат в очите, не се усмихват и се мръщят. Необикновената разработка ще бъде представена на научна конференция по въпросите за разпознаването на лица и жестове в Шанхай.

„Системата още е несъвършена. Тя умее да работи само с директни въпроси, подразбиращи отговор „да” или „не”. Ще работим да отстраним този недостатък”, отбелязват учените.

Подобна система са разработили и австралийските учени от университета в Канбера. Те научили компютъра да разпознава изражения на лицето, обичайни за депресирани хора, например забавено мигане. Системата отчита и жестикулацията и посоката на погледа. Опитите показали, че точността на прогнозата стига до 90%.

Джефри Кон от Питсбъргския университет (САЩ) е създал система, която следи чувствата чрез анализ на 66 точки на лицето. Дори пациентът да се опитва да се усмихва, лесно може да се установи неискреността на неговата усмивка.

Изглежда, в близко бъдеще хората ще ползват интернет не само за да търсят информация и да общуват, но и да получават пълноценна психологическа помощ. Остава да се надяваме, че при разпространението на новите технологии ще се отчита правото на човека на конфиденциалност на собствените му чувства.

Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори