Водолаз откри изчезнала атомна бомба?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Гмуркач е открил мистериозен метален предмет във водата край бреговете на Канада. Неговото прeдположение е, че това е изчезнала атомна бомба. Експертите обаче са скептични.

Всъщност Шон Смиричински търсел морски краставици. Гмуркал се край бреговете на остров Пит в района на канадската провинция Британска Колумбия, когато изведнъж се натъкнал на странен предмет от метал.

Малка летяща чиния“ било първото нещо, което минало през ума му.

„Беше малко по-голяма от легло кралски размер“, казва той пред BBC.

Като гигантски геврек с дупка по средата.

Той веднага разказал на екипа си, но никой от другите не бил виждал такова нещо досега. Забележителният предмет бил с големина около 12 фута (около 3,60 м).

Новината за странната находка се разчула бързо наоколо. Един стар познат на Смиричински имал идея: можело да става дума за отдавна изчезнала атомна бомба.

Историята на тази отдавна изгубена бомба занимава военните историци отдавна. През 1950 г. в района се разбива американският бомбардировач В-36 075 Миротворец. Машината летяла към базата на военновъздушните сили Карсуел в Тексас. Твърди се, че самолетът се връщал от тайна мисия.

Атомна бомба тип Mark IV на борда

В мисията ставало дума за симулация на ядрена тревога – армейските инженери искали да знаят, дали машината е приготна да транспортира ядрени оръжия. Затова на борда на бомбардировача имало атомна бомба тип Mark IV. Трябвало да се съберат симулационнни данни от евентуална ядрена атака срещу Сан Франциско.

Около 7 часа след старта на мисията от базата на ВВС Айлсън в Аляска на борда на самолета избухнал пожар. Екипажът трябвало да се откаже от самолета и да се спасява с парашути. От 17 души на борда петима загинали. Преди да изоставят машината, летците включили автопилота.

Преди това трябва да са се освободили от Mark IV. За тази версия говори фактът, че когато цели три години по-късно останките на бомбардировача били открити в планините на Британска Колумбия, бомбата не била там. Оттогава се води изгубена.

Беше загадка за всички,

казва военният историк Дирк Септер.

Това е първата загуба на ядрено оръжие от такъв вид. В десетилетията на Студената война обаче е имало и други подобни случаи, разследвани по-късно от американските военни в мисия с кодово наименование „Счупена стрела“ („Broken Arrow“).

След като чул историята за изчезналата бомба Mark IV, Смиричински информирал канадското министерство на отбраната (DND). Канадските военни смятат, че е възможно да става дума за изгубената ядрена бойна глава. Предстои изпращането на кораб, който да изследва находката.

Военният историк и изследовател Септер, обаче е скептичен. Позицията, подадена от Смиричински като точна локация на находката, е много различна от обичайните летателни маршрути.

Според американските военни, няма никаква опасност за хората и околната среда: бомбата би трябвало да е оборудвана с TNT и олово, но не и с Плутоний. По тази причина се смята, че ядрената експлозия е невъзможна.

Категории на статиите:
История

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори