Заснеха езеро от лава на Йо

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Йо
© NASA
Антония Михайлова

Наземният телескоп LBT е получил уникални снимки на 200-километровия вулкан Локи на повърхността на Йо – най-неспокойния спътник в Слънчевата система, и е разгледал детайлно езеро от лава в неговия кратер, твърдят планетолози в статия, публикувана в Astronomical Journal.

„Преди успявахме да видим ярки и доста размазани петна, избликващи в различни точки на повърхността на Локи в минали години. Ясните снимки от интерферометъра LBT за първи път ни показаха, че тези изблици лъчение възникват едновременно в различни точки в кратера.

Това говори, че подковообразната форма на Локи е възникнала благодарение на съществуването на активно лавово езеро, чиито недра активно се смесват“, казва Имке де Патер (Imke de Pater) от Калифорнийския университет в Бъркли (САЩ).

Де Патер колегите ѝ са получили едни от първите снимки на най-големия вулкан на Йо от времената на прелитането на сондите „Вояджър“ покрай Юпитеровите спътници през 1979 година, с помощта на необикновения инфрачервен телескоп-интерферометър LBT.

лавово езеро на Йо

© LBTO

LBT се състои от две огледала с размери 8,4 метра, които са обединени във виртуална 23-метрова повърхност с помощта на изчислителни алгоритми и специална методика за наблюдения.

В края на април т.г. друг екип учени демонстрирали, че разделителната способност на този телескоп е достатъчна да се видят екзопланети в най-близкия до нас „двойник“ на Слънчевата система – планетната система HR 8799 в съзвездие Пегас.

Снимките на Йо, получени от авторите на статията с помощта на този телескоп, се оказали достатъчно ясни, за да потвърдят старите подозрения на планетолозите – под дебелия слой от застинала лава в кратера на Локи се крие огромно лавово езеро. Неговата магма периодично излиза на повърхността на планетата, което поражда изблиците, забелязани от астрономите по време на наблюдения с други телескопи.

лавово езеро на Йо

© NASA

Както предполагат авторите на статията, бъдещите наблюдения на Локи и други вулкани на Йо ще им помогнат да оценят как гравитационното взаимодействие на Юпитер и най-неспокойния му спътник водят до нагряване на недрата на планетата и изблици на геоложка активност.

Подобни наблюдения са жизненонеобходими за разбирането какви опасности могат да очакват сондата Io Volcano Observer, която НАСА планира да изпрати към Йо през 2021 година.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори