Затоплянето на Земята повишава биоразнообразието

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Снимка: Sven Začek/National Geographic
Антония Михайлова

Периодите на затопляне в историята на Земята са съпровождани от повишено биоразнообразие. „Но това не означава, че масовото измиране на видове, което има място днес със затоплянето на Земята с безпрецедентна скорост, ще се обърне в бъдеще”, отбелязва авторът на статията в сп. Nature Ричард Ловет.

Учени под ръководството на Питър Мейхю, еколог и еволюционист от Йоркския университет, изследвали въз основа на вкаменелости редица известни семейства морски безгръбначни а също и температурата на Земята в продължение на 540 млн. години от нейната история.

Те открили, че когато температурите са били високи, високо е било и биологичното разнообразие. Когато температурите падали, падало и разнообразието.

Затоплянето е допринасяло както за изчезването, така и за появата на видове, и появата на нови видове ставала по-бързо, отколкото изчезването на съществуващите. Но това не означава, че сегашните промени в климата ще им се отразят благоприятно.

„Скоростта на измененията е много важна – казва Мейхю. – За да се увеличи разнообразието, новите видове трябва да еволюират.

Този процес отнема хиляди и милиони години, което е значително по-бавно от скоростта, с която могат да произтичат изчезванията при сегашните бързи климатични промени“, обяснява той.

Снимка: National Geographic

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори