Животът на Земята може да е пристигнал с комета

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Дали градивните блокове на живота на Земята са пристигнали на нашата планета с древна комета? Дали химикалите вътре в кометата са направили живота на нашата планета възможен? Тази теория получи нова подкрепа през седмицата, след като проучване показа, че кометите могат да бъдат покрити с амониеви соли, съдържащи азот, градивен елемент за живота.

Предишни измервания на комети, като например това направено от европейската мисия Джото, за изследване на Халеевата комета преди три десетилетия, откриха изненадващо, че на нея липсва азот. Но новите измервания на прах от кометата 67P / Чурюмов-Герасименко от космическата сонда Розета (Rosetta) на Европейската космическа агенция предполагат, че азотът може да присъства под формата на соли.

По-малко от месец преди края на мисията на Розета, сондата беше на миля над повърхността на 67P / Чурюмов-Герасименко, като премина през прашен облак от кометата. Катрин Алтваг от университета в Берн казва: „Този прах почти унищожи нашия инструмент и обърка контрола на позицията на Розета.“

Благодарение на полета през прашния облак обаче, беше възможно да се открият вещества, които обикновено остават в студената среда на кометата върху праховите частици и следователно не могат да бъдат измерени от разстояние.

Алтвег обяснява: „Ние дойдохме с идеята, че честотата на амоняка в данните на ROSINA [Rosetta Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis] потенциално може да бъде проследена до появата на амониеви соли.

„Като сол, амонякът има много по-висока температура на изпаряване от леда и затова най-вече присъства под формата на твърдо вещество в студената среда на комета.

Не е било възможно да се измерват тези твърди частици нито чрез дистанционно наблюдение с телескопи, нито на място досега.
Откритите амониеви соли включват няколко астробиологично значими молекули, които могат да доведат до развитието на урея, аминокиселини, аденин и нуклеотиди.

Алтвег казва: „Това определено е допълнителна индикация, че въздействието на кометата може да бъде свързано с появата на живот на Земята.“

„Екипът на ROSINA е открил следи от пет различни амониеви соли: амониев хлорид, амониев цианид, амониев цианат, амониев формат и амониев ацетат“, казва химикът на екипа и съавтор на изследването д-р Нора Хани.

„Досега очевидното отсъствие на азот в кометите беше загадка. Нашето проучване показва, че е много вероятно азотът да присъства в кометите именно под формата на амониеви соли“, заключава Хани.

Категории на статиите:
Химия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори