Маневра стил „камикадзе“ ще сложи край на сондата Rosetta

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

provided by the Еuropean Space Agency ESA
Ивайло Красимиров

След две години работа по кометата Чури (Чурюмов – Герасименко) сондата Розета (Rosetta) прекратява мисията си с маневра стил „камикадзе“. Последните й часове са най-интересни.

Мисията беше отчетена като изключително успешна: Розета откри, че водата на кометата се различава по химичен състав от тази на земята. Тя съдържа молекули на кислорода и дори аминокиселината глицин, градивна единица на живота. 

В Европейската космическа организация (ESA) вече се работи по финала на мисията на Розета. На 30 септември Розета трябва да кацне на повърхността на кометата и ако е възможно да паркира завинаги.

Силвия Лодиот работи в ESA в Дармщад и се грижи за летателното управление на сондата: „Все още не сме избрали между две възможни места за кацане на кометата“, казва тя. При всички случаи ще е върху по-тясната част на Чурюмов – Герасименко. Формата на кометата може да се сравни с тази на гумено пате за вана. Ако се придържаме към тази аналогия, Розета трябва да се приземи на главата на патето.

Прекратяването на мисията по този начин си има практични причини: първата от тях е, че сондата, чието изграждане започна през 2004 г. няма да се подмлади, съответно започва да дава повече грешки. По-важната причина обаче е, че движейки се с кометата сондата се отдалечава все повече от Слънцето. Затова има проблеми с енергийното обезпечение чрез двата големи соларни панела. Те доставят тока за нагревателите, които предпазват от измръзване различните инструменти на Розета.

Точната крайна дата на мисията на Розета зависи от факта, че в началото на октомври от гледната точка на Земята кометата и сондата ще попаднат зад Слънцето, така че Розета ще стане комуникационно недостижима. Дори в седмиците преди това преносът на данни ще бъде много лош.

От 9 август курсът на сондата ще бъде променен. На елипсовидни траектории Розета ще започне да се приближава до кометата. Междувременно учените се надяват при тази маневра да получат особено ценни нови данни и снимка с висока резолюция. „Опитваме се да вземем възможно най-много данни, преди да изгубим енергията от слънцето“, казва Мат Тейлър, участник в проекта.

12 часа преди колизията трябва да бъде подаден сигналът за финалната „камикадзе“ маневра. В този момент Розета ще се движи със скорост 50 сантиметра в секунда и ще кацне на кометата. Това „не е особено бързо“, казва експертът Лодиот. Никой обаче не знае дали е достатъчно бавно, за да се закрепи сондата върху кометата, поради ниската гравитация. Никой никога няма и да разбере.

Веднъж като стигнем повърхността, ние ще изключим трансмитерите“, казва Лодиот. След това комуникация със Земята ще бъде невъзможна, дори техниката да не пострада при кацането.

 

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори