10 знака, че си загубил връзката с вътрешното си АЗ

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

CC0 Public Domain
Ивайло Красимиров

Загубата на тази връзка може да означава симптом на разнобой между теб като съзнание и теб като организъм, а също и разделение между теб и средата, която те заобикаля. Наличието на който и да е от следващите знаци, може да е сигнал за загубата на връзката с вътрешното ти АЗ.

  1. Ти си тревожен

До такава степен си залутан в лабиринта на собственото си съзнание, че губиш връзка с реалността. Тревожността представлява безпокойство на съзнанието, свързано с тенденцията да мислиш прекалено много. Процесът обаче е силно контрапродуктивен. Това е процес, при който непрекъснато прикачваш въображаеми сценарии към едно чувство на страх или несигурност. Чувството формира въображението, а то от своя страна увеличава чувството.

Човек, който мисли през цялото време, няма за какво да мисли освен за самите мисли. Така губи връзка с реалността и заживява в свят на илюзии. Под мислене разбирам тревожното бърборене в главата, постоянно и компулсивно повторение на някакви мисли

– Алан Уатс в лекцията си „Твърде много мислене те хвърля в илюзиите“.

  1. Ти не харесваш кой си

Кой си ти? Опитай се да отговориш на този въпрос и той ще ти се изплъзва постоянно. Дали си името, което ти е дадено или работата, която вършиш, или това, което другите казват за теб?

Какво си ти – кое е това, което не харесваш?

Когато анализираш вътрешното си АЗ виждаш движещи се картинки. Свят от снимки, познати като цяло като фантазии. Само че тези фантазии са факти … и това е толкова осезаем факт, например, че когато човек има определена фантазия, друг човек може да загуби живота си или когато се строи мост – тези къщи са били фантазии

– Карл Густав Юнг, в интервю за документалния филм The World Within.

Когато гледаш картините, минаващи през съзнанието ти, каква е историята, която разказваш? А имаш ли силата да я промениш?

  1. Непрекъснато търсиш отговори (не реалния проблем)

Когато сме извън съответствие с вътрешното си АЗ, може да попаднем в капана на цикъл на търсене на отговори навсякъде и така дори да се отдалечим от истинския проблем. Добре е да се стремим да се развиваме и да се подобряваме, така са направени всички значими постижения, но понякога става така, че е невъзможно да стигнем там, където искаме, защото гледаме в грешната посока.

Най-голямото пътуване на ЕГОТО е това, което ще те отърве от ЕГОТО

– Алан Уатс, лекция „Как да се свържем с висшия АЗ“

Философът от XX век Алан Уатс нарича ЕГОТО „низш АЗ – мошеник“ и твърди, че вътрешния АЗ е зад ЕГОТО. Той казва, че когато ЕГОТО е на път да бъде размаскирано, то вдига нивото, точно както крадецът се качва на горния етаж, за да не бъде заловен от полицията. Точно когато мислиш, че си го хванал, то приема друга форма. Може да променя формите си.

Уатс казва да се запиташ защо искаш да подобриш себе си.

Какъв е твоят мотив?

  1. Чувстваш се като измамник

Думата „персона“ се използвала в латинския като определение на театрална маска. Всички ние носим персони в ежедневието си. Имаме различни лица, с които взаимодействаме с различните хора. Какво става, когато се идентифицираш прекалено много с дадена персона и загубиш контакт с личността, която мислиш, че си бил?

Повече от всичко избягвай лъжите, всички лъжи, особено тези към самия себе си. Наблюдавай собствената си лъжа и я проверявай всеки час, всяка минута … И избягвай страха, който просто следствие от всяка лъжа.

Фьодор Достоевски, Братя Карамазови

  1. Не харесваш хората, с които прекарваш времето си

Имаш чувството, че кръгът в който си, не кореспондира с истинското ти желание за самоизява. Това може да е индикатор за увеличаваща се дистанция между външната ти реалност и вътрешното ти АЗ.

Защо трябва да има значение за теб какво правят другите? Ти какво правиш?

  1. Търсиш одобрението на другите

Не си уверен, че играеш както трябва в играта на живота. Търсиш мнението на другите, които да те уверят в това. Но ти си точно като тях, правиш същото.

Мислиш ли, че борът търси одобрението на дъба?

Защо тогава ти трябва да търсиш одобрение и приемане от другите? Дали някой ще знае по-добре от теб стандарта за това, кое е добро и лошо? Защо си толкова концентриран върху въображаемата идея какво мислят другите повече отколкото ти какво мислиш?

  1. Обвиняваш другите за собствените си проблеми

Да виниш околните е провал в осъзнаването кой взима решенията в живота ти. Затова е индикатор за загубена връзка с вътрешното ти АЗ.

Приеми, че цветовете, които виждаш във външния свят са субективно преживяване, произведено в мозъка ти. Доколко твоето възприятие е отговорно за преживяването ти?

Каква част от живота ти е ограничена от гледната ти точка за живота. Кой върви по пътя ти – ти или някой друг?

Ако е някой друг, как го прави? Избира вместо теб?

  1. Съдиш другите

Когато изпитваш нужда да съдиш другите, може да е знак, че си завистлив или несигурен. Това е индикатор, че придържаш себе си към строги стандарти и че се чувстваш неудобно, когато другите не се придържат към същото.

Чувстваш се лишен от нещо и искаш да лишиш и другите ли?

Отдръпни се, наблюдавай мислите си и се запитай какво разкриват те по отношение на собственото ти неудовлетворение от живота. Може ли да промениш нещо, за да не се чувстваш така?

  1. Мислиш прекалено много за външния образ на успеха

Заклещен си в картини, които идват в съзнанието ти отвън. Объркваш ли се, когато се опиташ да се идентифицираш с тази картина?

Да кажем, че прекарваш часове в мислене за тази картина или се опитваш да я манифестираш чрез себе си. Запитай се какво ще получиш, ако наистина успееш. Какво би било и как ще го поддържаш и управляваш?

Да не се опитваш да бъдеш нещо, което не си ти? Защо?

  1. Намираш се в затвора на нерешителността

Не можеш да вземеш решение. Имаш чувството, че не разполагаш с достатъчно информация, за да направиш правилния избор.

Забелязал ли си, че когато изборът е труден, никога не можеш да имаш достатъчно информация.

Може би се колебаеш, защото ти предстои промяна и се страхуваш?

Всъщност знаеш какъв избор ще направиш и това няма нищо общо с нуждата от повече информация. Интуитивно ще вземеш правилното решение за себе си. Доверявай се на интуицията си.

Тагове:
Категории на статиите:
Психология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори