8 часа в открития космос: проучват мистериозна дупчица в „Союз“ на МКС

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Ивайло Красимиров

Отне малко по-дълго от очакваното, но по всички показатели, пребиваването в открития космос във вторник е било успешно.
Около 11 часа сутринта космонавтите на Международната космическа станция (МКС) Олег Кононенко и Сергей Прокопиев излизат извън станцията, като пребиваването им в открития космос се очакваше да отнеме около шест часа. Целта: да разберат от какво е дупката в капсулата „Союз“, за която някои смятат, че би могла да бъде дело на саботажни действия.

Пет часа по-късно двойката най-накрая успя да открие и разгледа дупката. По-малко от три часа след това астронавтите бяха обратно в МКС.

Според Асошиейтед прес, Кононенко и Прокопиев прекарват първите четири часа от своя престой извън МКС за да стигнат до мястото на дупката, изминавайки разстояние от около 30 метра.

После, с помощта на дълги ножове за около час, успяват да разчистят част от дебелата външна изолация на „Союз“, с размер около 30 на 30 см. Целта на работата им е била да се достигне до външният корпус на капсулата.

iss-spacewalk-sabotage-evidence-300x158Накрая, космонавтите са успели да видят дупчицата, която е била с диаметър около 2 милиметра. За разлика от гледката на дупката от вътрешността на „Союз“, откъдето са се виждали сякаш следи от дрелка около нея, с която е била пробита, от външната страна, дупката просто е приличала на малка черна точка, без белези около нея.

Космонавтите са събрали проби близо до мястото на дупката, преди да възстановят изолацията и да се върнат в космическата станция. Общо пребиваването им извън МКС е продължило около осем часа.

Пробите събрани от Кононенко и Прокопиев ще се върнат на Земята на борда на „Союз“, когато корабът се отдели от МКС на 19 декември.

Частта от корпуса с дупката в него ще се отдели от капсулата, преди тя да навлезе в земната атмосфера. Това означава, че образците събрани от космонавтите, заедно с всички доказателства, като снимки и видеоклипове, може да се окажат единствените улики, които изследователите ще имат за да уточнят произхода на тази мистериозна дупчица в МКС.

Тагове:
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори