Специална слънчева боя произвежда енергия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Става все по-евтино да се разполагат слънчеви панели на покрива, за да се произвежда електроенергия. Скоро обаче, тази технология може да се окаже остаряла и дори неефективна. Нова технология за добиването на евтина и чиста енергия беше открита: само ще трябва да нанесете слой специална боя.

Изследователи от Кралския технологичен институт в Мелбърн разработиха тази слънчева боя, която има свойството да извлича водните пари от въздуха и да ги разделя на кислород и водород като използва енергията на слънцето. Водородът може да се складира и след това да се използва като зелена енергия.

Водородът е едно от най-чистите горива, защото след изгарянето му остава само вода“, казва един от изобретателите от Мелбърн, Торбен Динеке. Той може да се използва в система за горивни клетки или директно да се изгаря. Първите автомобили работещи с водородни двигатели с горивни клетки вече се движат по света.

Новата боя съдържа компонент от нещо като гел от силициев диоксид – синтетичен молибденов сулфид, който не само абсорбира влагата от околния въздух, но и може да предизвика химична реакция, която разделя водните молекули на атоми кислород и водород.

Технологията е изключително ценна, защото произвежданият водород не е получен от изкопаеми горива, нито за неговото производство е нужен постоянен приток на чиста вода. Новата технология изключва използването на течаща вода. Вместо това слънчевата боя хваща влагата от околния въздух.

Практически новата боя може да се нанесе на всяка повърхност в досег с водни пари. Тя работи дори при изпаряването на солена, морска вода. Това позволява новата технология да се използва в сухи и топли райони, намиращи се обаче в близост до море.

Произвежданият от слънчевата боя водород може да бъде част от по-големи комплекси за производство на зелена енергия, заедно със слънчеви панели и ветрогенератори.

Следващата стъпка е разработката на технология за складирането на отделения водород и запазването му за нужното време, докато бъде използван за отопление, охлаждане или други енергийни цели.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори