Астероидът Бену има повърхност като „яма от пластмасови топки“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Преди близо две години НАСА влезе в историята, когато нейният космически кораб OSIRIS-REx за кратко „маркира“ 101955 Bennu, за да вземе проба от реголит от повърхността на астероида. Докато мисията няма да се върне на Земята до края на следващата година, НАСА споделя нова информация за небесното тяло.

В актуализация, публикувана тази седмица, агенцията разкри, че OSIRIS-REx е щял да потъне в Бену, ако космическият кораб не е задействал незабавно двигателите си, след като е докоснал повърхността на астероида.

„Оказва се, че частиците, съставляващи външността на Бену, са толкова хлабаво „опаковани“ и леко свързани една с друга, че ако човек стъпи върху астероида, ще почувства много малко съпротивление, сякаш стъпва в яма от пластмасови топки, които са популярна зона за игра на деца“, каза НАСА.

Не е това, което учените са смятали, че ще открият на Бену. Наблюдавайки астероида от Земята, очакванията бяха, че повърхността му ще бъде покрита с гладък пясъчен плажен материал. Реакцията на Бену при докосването на OSIRIS-REx също озадачи учените. След кратко взаимодействие с астероида, космическият кораб остави кратер с ширина 8 метра.

След като анализираха данните от космическия кораб, учените от НАСА откриха, че той е срещнал същото съпротивление, което човек на Земята би изпитал, докато натиска буталото на капака на гарафа за кафе.

„Докато задействахме двигателите си, за да напуснем повърхността, ние все още продължавахме да се гмуркаме в астероида“, каза Рон Балуз, учен от екипа на OSIRIS-REx.

Според НАСА откритията на Бену могат да помогнат на учените да интерпретират по-добре дистанционните наблюдения на други астероиди. На свой ред това може да помогне на агенцията да проектира бъдещи астероидни мисии.

„Мисля, че все още сме в началото на разбирането какво представляват тези тела, защото те се държат по много неинтуитивен начин“, казва Патрик Мишел, член на екипа на OSIRIS-REx.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори