Астроном получава мистериозен сигнал от планета като Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Daily mail
Димитър Димитров

Намирането на планети в обитаемата зона е само част от откриването на извънземен живот във Вселената. Друг важен фактор е получаването на сигнали от други небесни тела.

Мистериозен сигнал от Gliese 581g дава сериозни поводи да смятаме, че наистина има живот извън нашата планета.

На 29 септември 2014 г. Стивън Вогт (Steven Vogt), професор по астрономия и астрофизика в Калифорнийския университет, и колегата му Пол Бътлър (Paul Butler) откриват Gliese 581g. Това е обявено на пресконференция на Националната научна фондация (National Science Foundation).

Gliese 581g се намира на 20.5 светлинни години от Земята и е единствената планета в слънчевата си система, която се намира в обитаемата зона (зона, в която може да съществува течна вода).

Планетата е по-голяма от Земята и се предполага, че името ѝ е свързано с жената на Вогт, защото планетата все още няма официално име.

Gliese 581g. NASA

Gliese 581g. © NASA

След като Gliese 581g била открита, астрономът Рагбир Бхатхал (Ragbir Bhathal) започнал да твърди, че е получил сигнал от тази планета. Бхатхал е член на SETI – организация, специализирана в търсенето на извънземен живот. Мистериозният сигнал, или по-скоро светлинен импулс, е бил записан поне две години преди това и според Daily Mail Online е дошъл от системата, в която се намира Gliese 581g.

“В ясните нощи отивам в обсерваторията и наблюдавам небесните тела. Така открих сигнала. Той изглеждаше като остър шип или подобен на лазер импулс“, казва Бхатхал за Daily Mail.

Изглежда, че Бхатхал е прехванал сигнала през 2008-а – две години преди да бъде открита звездата на галактиката и почти шест години преди да бъдат открити шестте орбитиращи планети.

Скептицизъм

„Познавам учения и когато бяха обявени новините, поисках детайлна информация. За жалост той не ми изпрати такава“, казва Франк Дрейк (Frank Drake), пионер на SETI. Дрейк смята, че твърдението на Бхатхал е лъжа. Известният астроном е познат най-вече с „уравнението на Дрейк“, което изчислява вероятността за съществуването на извънземни цивилизации.

Предстои да се види дали тези твърдения са истина, или не. Едно е сигурно – ще продължаваме да търсим. Може би кратък импулс светлина не е просто примигване, а знак, че не сме сами.

Learning Mind

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори