Частно финансирана мисия до Венера ще търси признаци на живот

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Частно финансирана мисия до Венера се очаква да стартира през 2023 г., като ще даде началото на серия от проекти, които биха могли да помогнат да се разкрие дали „злият близнак“ на Земята някога е бил домакин или все още е домакин на живот.

Защо това има значение? Противоречиво проучване, публикувано през 2020 г., предполага, че в облаците на Венера може да има фосфин – възможен признак за микробен живот, което подсилва нуждата от подробно проучване.

В момента космическите мисии се финансират основно от правителствени агенции като НАСА. Частно финансирани междупланетни мисии биха могли фундаментално да променят начина, по който се прави наука, отваряйки вратата към нови пътища за изследване.

Мисията, която се планира от учени от Масачузетския технологичен институт, Технологическия институт в Джорджия, Университета Пърдю, Калифорнийския технологичен институт и Института по планетарни науки, ще използва сонда, изпратена към Венера от космически кораб Rocket Lab.

Нов доклад от екипа обяснява, че сондата ще бъде оборудвана с лазер, предназначен да помогне да се разбере какъв вид химия има в капчиците в атмосферата на Венера по време на триминутен полет през облаците на планетата.

„Флуоресценцията или примесите, открити в капчиците, биха могли да показват нещо по-интересно от наличието на сярна киселина която се носи там, и да добавят информация към идеята, че части от атмосферата на Венера може да са обитаеми“, пишат от MIT в съобщение за пресата.

Тази мисия се очаква да стартира през 2023 г., като за 2026 г. се планира друга, по-мащабна мисия в атмосферата на Венера, която ще се основава на резултатите от първата.

След това мисията от 2026 г. може да доведе до друга, която всъщност ще върне проба от атмосферата на Венера обратно на Земята.

НАСА също насочва вниманието си към Венера. Космическата агенция наскоро даде зелена светлина за две големи мисии до облачната, гореща планета, за да научи повече за нейния потенциал за минал и дори настоящ живот.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори