Честита пролет! Какво знаете за равноденствието? (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay.com
Антония Михайлова

Пролетното равноденствие в Северното полукълбо настъпва на 20 март в 4:30 UTC (координирано универсално време), или в 6:30 часа българско време, когато Слънцето ще се намира точно над екватора. Но, оказва се, не навсякъде по Земята в това време денят е равен на нощта. Защо?

Преди всичко Слънцето представлява диск, а не точков източник на светлина. Затова изгревът е моментът, когато горният край на слънчевия диск се показва над хоризонта, а залезът – когато същият този край се спусне под хоризонта.

Преминаването на слънчевия диск през линията на хоризонта (от край до край) отнема няколко минути.

Картината се допълва от оптичния ефект на пречупването на слънчевата светлина от атмосферата. Наблюдателят вижда как Слънцето започва да се показва над хоризонта, когато то все още се намира под хоризонта. Аналогично при Залеза Слънцето вече се е скрило, но наблюдателят все още го вижда.

Съчетанието на тези два фактора правят деня на равноденствието с 10-15 минути по-дълъг от нощта в зависимост от географската ширина.

В дните на равноденствието линията на смяната на деня и нощта (астрономите я наричат линия на терминатора) на Земята преминава точно през Южния и Северния полюс, тоест по меридианите.

Равноденствието на въртящата се Земя

В дните на равноденствието Слънцето осветява еднакво Северното и Южното полукълбо, а терминаторът точно преминава през полюсите. Видеото долу демонстрира този момент, обхващайки цялата земна година за 12 секунди.

Спътникът Meteosat, разположен на геостационарна орбита, е правил инфрачервени снимки на Земята всеки ден в едно и също местно време. Видеото започва от септември 2010 година, по време на равноденствието, когато терминаторът е бил вертикален.

С въртенето на Земята около Слънцето терминаторът се накланя така, че в Северното полукълбо дневната светлина става по-малко и там започва зима. Годината продължава и в средата на видеото настъпва пролетното равноденствие на 20 март 2011 година, а след това терминаторът започва да се накланя в другата посока, като отбелязва зима в южното полукълбо и лято – в Северното.

Слънцето в Деня на пролетното равноденствие се намира в съзвездие Риби. Като се започне от 21 март, то изгрява на североизток и залязва на северозапад. (Още полезна информация за равноденствените точки можете да откриете тук.)

В стари времена, когато не е имало календари, се е смятало, че именно от този ден започва обновяването на природата – топенето на снеговете, разпукването на дърветата, връщането на птиците от юг и първите пролетни гръмотевици. Поради настъпилото затопляне тази година природата се събуди по-рано и щъркелите бяха тук още в началото на март.

Пролетта пробужда Земята от зимен сън и я облича в треви и цветя, Слънце и топлина, и я изпълва с радост за нов живот.

Честита пролет, скъпи читатели! Нека доброто настроение да не ви напуска нито за миг!

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам · Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори