Четири гена, които отговарят за дълголетието, са открили учените

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

четири гена
Vinoth Chandar/Flickr
Димитър Димитров

Учени са идентифицирали четири гена, благодарение на които човешкият живот може да бъде удължен значително. Анализиран е геномът на няколко души на над 90-годишна възраст, а откритията ще помогнат за лечението на заболявания, свързани със стареенето, както и на удължаването на живота ни като цяло.

Изследователите отдавна се интересуват защо някои хора живеят повече отколкото „трябва“. Предишни изследвания на еднояйчни близнаци са показали, че и генетичните заложби играят роля, защото близнаците обикновено умират почти на една и съща възраст.

Новооткритите гени са CDKN2B, който регулира цикъла на живот на клетките; SH2B3, за който е доказано, че увеличава живота на плодните мушици; ABO, който определя кръвната група; и един от HLA гените, които отговарят за разпознаването на клетките от имунната система.

Стюарт Ким (Stuart Kim) от Станфордския университет и колегите му анализирали гените на 800 души на възраст над 100 години и 5000 души над 90 годишна възраст. При всички хора били открити вариации на тези гени и сега учените смятат, че точно те са необходими, за да може човек да живее поне един век.

Предишни изследвания са показали, че дългият живот се дължи повече на гени, които отговарят за по-доброто стареене, отколкото липсата на гени, които предизвикват болести. Но тези изследвания са били в значително по-малък мащаб и може би „не са изолирали сигнала от шума“.

Въпреки забележителните открития, Ким и колегите му смятат, че има още за научаване. „Данните се трупат невероятно бързо и начина, по който ги анализираме се подобрява постоянно. Убеден съм, че дори докато сме живи, ще бъдат направени изключителни открития, които ще променят начина, по който гледаме на продължителността на живота“, допълва Ким.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. PLOS Genetics.

Science Alert

Категории на статиите:
Генетика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори