Човекоподобните маймуни мислят като хората

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Човекоподобните маймуни притежават ключовата способност да възприемат света от чужда гледна точка – характеристика, смятана досега за присъща единствено на хората, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. „Сайънс“.

Международно проучване на изследователи от Япония, Германия, САЩ и Великобритания показва, че човекоподобните маймуни – шимпанзета, бонобо, орангутани, притежават въпросното умение и дори са наясно кога чуждата гледна точка е погрешна.

Разбирането, че другите имат различно мнение или гледна точка се нарича теория на разума или модел на човешката психика, и при човека се развива на 4 или 5-годишна възраст.

Авторите на настоящото проучване са подложили на тест специфична част от теорията – разбирането, че чуждите убеждения могат да бъдат погрешни, и маймуните са го издържали. В предишни експерименти човекоподобни маймуни са демонстрирали други познавателни способности за чужда перспектива. Настоящото проучване обаче е първото, което разкрива умението им да разбират сложността на погрешните убеждения.

В експеримента учените са проследили очните движения на човекоподобни маймуни, докато те са наблюдавали 40-секундни клипчета, показващи как облечен в костюм на Кинг Конг човек се опитва да заблуди друг. Човекът вижда как Кинг Конг крие камък в кутия или как се скрива в купа сено в различна версия на теста. „Зад гърба“ на човека Кинг Конг сменя мястото на камъка или излиза от купата сено. В този момент човекът не знае, че камъкът или Кинг Конг са сменили местоположението си.

Наблюдаващите клипчетата човекоподобни маймуни обаче са наясно. Когато човекът се връща, приматите насочват погледи в посоката, в която той за последно е видял камъка или Кинг Конг, и в която очакват да потърси обектите. Въпреки че знаят, че местата им са променени, маймуните разбират погрешното убеждение на човека, че обектите все още се намират там, където ги е видял за последно.

Експериментът свидетелства, че и човекоподобните маймуни притежават тази ключова способност – да възприемат чужди убеждения, смятана досега за присъща единствено на хората.

„Човекоподобните маймуни са невероятно интелигентни, което не е изненадващо, имайки предвид, че са най-близките сродници на човека. Много хора обаче подценяват познавателните способности на животните като цяло“, пишат изследователите в сп. „Сайънс“.

Категории на статиите:
Животни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори