Откриха кост в сърцето на шимпанзе

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

animalia-life.com
Ивайло Красимиров

Някои човешки сърца могат да съдържат кост, заключиха учени, след като откриха такава кост при шимпанзетата със сърдечно заболяване.

Рядко срещаната кост, известна като os cordis, която е с дължина само няколко милиметра, беше открита в сърцата на шимпанзетата, страдащи от вид сърдечно заболяване, наречено идиопатична миокардна фиброза. Това състояние е налице и при хората и е свързано с опасно нерегулярни сърдечни удари и внезапна смърт.

Други животни, които имат сърдечната кост os cordis, включват крави, овце, видри, кучета и камили, но това е първият път, когато костта е открита при шимпанзета.

Хората, шимпанзетата, горилите, орангутаните и техните изчезнали предци образуват семейство Hominidae. Обикновено изследователите са съгласни, че сред животните от тази група, хората са в най-близка връзка с шимпанзетата, основаващи се на сравнения на анатомията и генетиката.

Откриването на малката сърдечна кост при шимпанзета повдига въпроса дали тя също би могла да е част от човешката анатомия.

Учените се надяват, че откритието може да доведе до медицински напредък, който ще помогне за защита на дивите шимпанзета, които са застрашени от сърдечни заболявания.

Изследователи от Нотингамския университет използваха усъвършенствана техника за образна диагностика, наречена микро-компютърна томография, за да идентифицират костта. Това позволява на изследователите да сканират при много по-големи увеличения от стандартните болнични или ветеринарни КТ.

Д-р Катрин Рутланд, експерт по генетика в университета, която ръководи изследването, казва: „Откриването на нова кост при нов вид е рядко събитие, особено при шимпанзетата, които имат подобна анатомия на хората. Това повдига въпроса дали и някои хора могат да имат os cordis. „

Д-р Софи Мойте, специалистка по анатомия и заболявания при шимпанзета в университета в Нотингам, добавя: „Търсенето на начини за подпомагане на шимпанзетата със сърдечни заболявания е от съществено значение. Разбирането на това, което се случва с техните сърца, ни помага да управляваме тяхното здраве, но и това на хората.“

Проучването е публикувано в списанието Scientific Reports.

Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори