Двама американски астронавти монтираха нов възел за скачване към МКС

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Ивайло Красимиров

Американските астронавти Джеф Уилямс и Кейт Рубинс завършиха предсрочно работата си извън борда на Международната космическа станция и се върнаха в преходния шлюзов отсек „Куест“, предадe Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

По време на на почти 5-часовото си излизане в открития космос двамата инсталираха първия от двата нови многофункционални стиковъчни възела, на които ще пристигат търговските космически кораби на компаниите „Боинг“ и „СпейсЕкс“.

Новата „входна врата“ на станцията пристигна миналия месец с новата американска товарна космическа капсула „СпейсEКс Драгон“. Първите полети на американските космически кораби от нов тип се очакват до 2 г.
Уилямс и Рубинс извършиха също и подготвителни работи за инсталирането на втори такъв стиковъчен възел, който ще бъде докаран на станцията през 2017 г. и ще се намира на модула „Хармъни“.

От Центъра за управление на полета в Хюстън (щата Тексас) съобщиха, че астронавтите са завършили работата си с 20 минути по-рано от предвиденото време.

Първоначално се предвиждаше икономисаното време да се използва за изпълнение на редица второстепенни задачи, като фотографиране на външния алфа-спектрометър, монтиран на станцията през 2011 г. Поради вероятна повреда на десния наушник на скафандъра на Уилямс обаче бе решено изпълнението на тази задача да се отмени.

Според представител на центъра в Хюстън подготовката на нов многофункционален стиковъчен възел означава, че след епохата на корабите за многократно използване – т.нар. совалки, МКС е готова за новата ера на полети на търговски космически кораби с космически туристи.

Тагове:
Категории на статиите:
Орбита

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори