Две нови лекарства срещу рак на бъбреците „работят“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Integrative & Functional Health Center
Антония Михайлова

Два нови препарата, предназначени за болни от рак на бъбреците на късен стадий, могат радикално да изменят неговото лечение, твърди Европейският онкологичен конгрес (ECC), цитиран от ВВС.

Двете лекарства повишават коефициента на оцеляване, свидетелстват резултатите от изследване, публикувано в изданието New England Journal of Medicine.

Едното от лекарствата активира имунната система на човека, а второто потиска сигналите, предизвикващи неконтролируемо делене на клетките в тумора.

Ракът на бъбреците е осмият по разпространение вид рак във Великобритания. Смъртността сред заболелите рязко се повишава на късните стадии на заболяването.

В едно от клиничните изпитания било изучавано новото имунотерапевтично лекарство Nivolumab.

Nivolumab е разработен като моноклонално антитяло, съкращаващо пролиферацията (новообразуване от клетки в организъм чрез делене) и активацията на Т-клетките. С други думи, това лекарство не позволява на раковите клетки да изключват имунната система.

Подобни лекарства вече са демонстрирали своята ефективност в лечението на рак на кожата и белите дробове.

Разширен арсенал

В клинично изследване, в което участвали 821 души, при приложението на препарата Nivolumab средно продължителността на живота на пациентите се увеличила от 19,6 месеца до 25 месеца.

„Това е значително постижение в използването на имунотерапия срещу рак и изключително значително постижение в това, което се отнася до рака на бъбреците“, казва пред ВВС д-р Джеймс Ларкин от Royal Marsden Hospital.

„От две три години вече знаем, че подобни лекарства са ефективни срещу много видове рак, но тук е важно рандомизираното контролирано проучване“, казва експертът.

В рамките на друго клинично изпитание е разглеждана ефективността на препарата Сabozantinib, който потиска сигналите, предизвикващи неконтролирано делене на клетките в туморите. Средният срок на оцеляване на пациентите се удвоил от 3,8 до 7,4 месеца.

„Ракът на бъбреците на късен стадий беше сложен за лечение, досега беше особено сложно да се открият препарати, които да са ефективни, след като лечението на първите стадии е завършило безрезултатно“, казва д-р Алън Уорсли от изследователската организация Cancer Research UK.

„Двете лекарства, преминали тези клинични изпитания, очевидно са по-ефективни от еверолимус (имуносупресивно и противораково средство) и имат по0малко странични ефекти“, отбелязва той.

„Cabozantinib, като средство за насочена или таргетна терапия, и Nivolumab, като средство за имунотерапия, се борят с рака по различни пътища, което позволява на лекарите да разширят своя арсенал от достъпни средства при лечение на рака на бъбреците“, заключава Уорсли.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори