Двойна мутация двойно удължава живота

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Учени откриха мутация, която увеличава продължителността на живота на безгръбначни до 400-500 години в човешки еквивалент.

Специалисти от Биомедицинския институт в Нанкин (Китай), Института за изучаване на стареенето в Бък и Калифорнийския университет в Бъркли са открили мутации, които увеличават продължителността на живота повече от два пъти.

Планира се успешните опити, проведени върху безгръбначни, да бъдат повторени с мишки а в последствие – и върху човека.

Както твърдят авторите на откритието, работата им станала резултат от развитието на най-напредналите изследвания в генетиката и клетъчната биология. Целта на проведените експерименти са гените, отговарящи за работата на сигналните пътища – специфични каскадни реакции на молекулите в клетките.

Изследването е проведено с кръгли червеи от вида Caenorhabditis elegans. Тези малки безгръбначни, чиято дължина не превишава милиметър, ненапразно се наричат моделни – организмът на червея нееднократно е бил полигон за опити.

Например с червеите C. elegans беше демонстриран процесът на настъпване на смъртта, а разработчиците от проекта Open Worm са създали първата цифрова форма на живот и са я „съживили” на компютър, за което „Мегавселена” писа.

В съобщение на Института за стареене в Бък пише, че мутациите в гена RSKS-1, който отговаря за сигналния път на хранителните вещества, както и в гена Daf-2 – инсулиновия сигнален път, водят до позитивни изменения в репродуктивните клетки.

„В зародишната линия на червеите, състояща се от репродуктивни клетки, се проявиха резултати от синергията на няколко мутации”, обяснява Ди Чен от Биомедицинския институт в Нанкин.

Според проф. Панкаж Капахи, ръководител на изследването, измененията в гена RSKS-1 допринасят за увеличаване на продължителността на живота с 30%, а в гена Daf-2 − със 100%.

„Само на мутациите в тези два гена се падат 130% от продължителния ефект сумарно, но според нашите наблюдения пределната възраст на C. elegans съответства на 400-500 човешки години”, казва ученият.

Д-р Капахи разказва, че приложената комбинирана терапия напомня методиката, използвана при борба с имунодефицитния вирус и рака.

„В предишни години изследването на раковите заболявания беше съсредоточено върху мутации в единични гени, но впоследствие стана очевидно, че такива патологични процеси се управляват от цял клас гени”, обяснява Панкаж Капахи.

Изследването е публикувано в сп. Cell Reports.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори