Фонтанът на вечната младост: ново изследване дава надежда

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Да запазим телата си млади, здрави и енергични и в същото време да постигнем мъдростта на зрелите години. Ново изследване в Института за наука Вайцман предполага, че тази мечта би могла да се реализира, поне частично в бъдеще. Резултатите от това изследване, ръководено от проф. Валери Крижановски и д-р Йоси Овадия от департамента по Молекулярна клетъчна биология, бяха публикувани наскоро в изданието Nature Communications.

Изследването започва с проучване на начина, по който имунната система участва в решаваща дейност – изчистването на стари и стареещи клетки, които причиняват проблеми на тялото. Стареещите клетки – не напълно мъртви, но страдащи от загуба на функция или имащи непоправими щети, са замесени в заболявания свързани със стареенето, като улесняват възпалителни процеси.

Изследователите са използвали мишки, при които липсва ключов ген за тази имунна активност. На две години (напреднала възраст за мишки) телата на тези мишки имат по-голямо натрупване на стареещи клетки в сравнение с мишките, в които генът за отстраняване на тези клетки е непокътнат. Мишките, на които липсва генът са страдали от хронични възпалителни процеси и различни функции в телата им са изглеждали ограничени. Мишките също са изглеждали по-възрастни и са умирали по-рано в сравнение с другите.

След това, изследователите са дали на мишките лекарство, което потиска функцията на определени протеини, които помагат на оцеляващите клетки да съществуват в стареещото им състояние, за да видят дали това ще допринесе за отстраняването на тези клетки от тялото.

Лекарството е било приложено на мишки, чието стареене е резултат от неизправности открити в имунната им система, както и на тези, които страдат от преждевременно стареене, поради различни генетични грешки. Лекуваните мишки реагират изключително добре на лекарството: техните кръвни тестове и тестове за активност показват подобрение и тъканите им изглеждат много по-близки до тези на по-младите мишки.

Лечението с лекарства елиминира стареещите клетки от тъканите на старите мишки. Синьото оцветяване показва стареещи клетки в белодробната и чернодробната тъкан. Количеството на оцветяването е значително намалено след лечението с лекарството.

Лечението с лекарства елиминира стареещите клетки от тъканите на старите мишки. Синьото оцветяване показва стареещи клетки в белодробната и чернодробната тъкан. Количеството на оцветяването е значително намалено след лечението с лекарството.

Учените са преброили стареещите клетки, които в телата на третираните мишки са се оказали много по-малко. В същото време признаците на възпалителни процеси при приемащите лекарството мишки също са били значително по-малко. Мишките, лекувани с лекарството, са били по-активни и средната им продължителност на живота се е увеличила.

Учените възнамеряват да продължат да проучват начините за подтикване и на човешкото тяло да премахне старите си клетки и да намерят средства за активиране на имунната система, за да върши тази работа. Това означава, че ако бъдещите експерименти докажат, че техните теории са правилни, те биха могли да създадат наистина „анти-стареещи“ терапии.

Публикувано в ScienceDaily.

Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори