Археолози откриха погребална камера на 4500 години в Египет

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Релефите, освен други неща, изобразяват собственика на гроба, на име Чуви, който седи на една маса с жертвоприноения. (Photo by Mohamed el-Shahed)
Ивайло Красимиров


Египетски археолози претърсиха в мъртвия град Саккара южно от Кайро погребална камера на 4500 години. В голямата си част добре съхраненият гроб на високопоставен сановник от Петата династия е украсен цветни релефи и надписи, съобщава египетското министерство на античността.Погребалната камера е открита през март и сега беше представена пред обществеността.

L- образният гроб има малък вход, който води надолу към предкамера. Тя е особено богато украсена и добре запазена, се казва в съобщението. През предкамерата се влиза в погребалната камера, съобщава водачът на разкопките Мохамед Мегахед. Саркофагът от варовик обаче е напълно разграбен и унищожен от иманяри по някое време в миналото.

Релефите, освен други неща, изобразяват собственика на гроба, на име Чуви, който седи на една маса с жертвоприношения (горе). Учените са открили в камерата още малки съдове и бижута от калцит и тъмни камъни.

Така изглежда отвътре гробът на Чуви (Photo by Mohamed el-Shahed)

Находката е датирана от 2500 до 2300 г.г. пр. Хр.

Предполага се, че Чуви е живял по времето на Петата династия, която царува в Древен Египет в периода от 2500 до 2300 г.г. пр. Хр. За празничното отваряне на погребалната камера египетският министър на антиките Халед ал-Енани покани десетки журналисти, посланици и културни аташета от повече от 20 страни.

Археолозите знаят отдавна, че в Саккара може да се очаква откриване на ценни находки от древността. Досега там са открити доста гробове от времето на Петата династия. През декември учените откриха там 4400 годишен гроб на жрец. Наскоро се натъкнаха и на гранитна колона на името на кралица Сетибхор, която вероятно е била съпругата на крал Джедкаре Изезис, осмият и предпоследен крал на Петата династия.

През 2018 г. учените откриха в същия район позлатена маска на мумия, сирене на 3200 години и дузини мумии на котки.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология · Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори