Хората, които имат много приятели, по-добре понасят болката

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова

Учени от Оксфордския университет са изяснили, че ендорфините помагат на хората не само да се справят с болката, но и влияят на нивото на удоволствието от общуването. Изследването е публикувано в изданието Scientific Reports.

Ендорфините – хормони на радостта и удоволствието, заглушават болката и допринасят за доброто самочувствие. Колкото по-висока е активността на ендорфини в мозъка, толкова по-висок е прагът на чувствителност. Ендорфините по сила на действие могат да са същите болкоуспокояващи, както и морфина, се казва в изследването.

Учените Катерина Джонсън и Робин Данбар са стигнали до извода, че ендорфините не само помагат на хората да се справят с физическия дескомфорт, но и влияят на нивото на удоволствието от общуването.

Поведението в обществото и привързаността към други индивиди „са много важни за нашето оцеляване – независимо дали се отнася до общуване с нашите родители или с потомството, или до взаимодействието с другите, за да намерим храна или да се защитаваме“, казва Джонсън.

За потвърждение на своята теория учените са изследвали кръга на общуване и болковия праг на 101 души на възраст от 18 до 34 години. Първоначално участниците в експеримента попълнили анкета, в която трябвало да посочат честотата на контактите с приятели, а след това трябвало да седят в много неудобно положение. Изследователите изяснили, че и мъжете, и жените, които редовно контактували с приятели, имали по-висок болков праг.

Но учените още не са изяснили кое се явява основополагащо – дали социалната активност стимулира изработката на ендорфини и по този начин притъпява чувството на болка, или хората с по-активно отделяне на хормони (а следователно – и с по-висок болков праг) изпитват повече радост от общуването и затова се заобикалят с повече приятели.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори