Как да доживеем до 100: Запознайте се с учения, който вярва, че може да лекува стареенето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров


Представете си свят, където хората доживяват 500-ия си рожден ден, където свежи хора без бръчки с виталността и метаболизма на 30-годишни обитават планетата, благодарение на хапчета, които блокират стареенето. Може да звучи като фантазия, но за д-р Алекс Жаворонков това е напълно възможно в недалечното бъдеще.

Биотехнологът и неговият екип работят над серия от лекарства в компанията Insilico Medicine със седалище в САЩ. Лекарствата според него предотвратяват стареенето и дори, в някои случаи, могат да подмладяват.

Стареенето е най-потискащият проблем за хората, казва д-р Жаворонков. Той има докторска степен по физика от Московския държавен университет и ръководи научния екип на фондацията за биотехнологични изследвания в Оксфорд. Латвиецът говори пет езика и се счита за гражданин на света.

Откриването на лекарство срещу стареенето е делото на живота му. Като се има предвид, че той очаква да живее до 150-годишна възраст, ще има достатъчно време да направи откритието си.

Ако идеята да живеете толкова дълго ви се струва абсурдна, замислете се, че стандартът на живот днес е много по-висок от този преди 100 години. През последния век очакваната продължителност на живота се е увеличавала с почти 3 години след всяко десетилетие. Момиченце, родено днес, се очаква да доживее до 82,8 години, а момче – до 78,8 години, според националната статистика.

Д-р Жаворонков вярва, че няма да е далеч моментът, когато неговите хапчета срещу стареене ще са общодостъпни, пише британският Telegraph. Той си сътрудничи с американската Фондация за дълъг живот, която според плановете в началото на следващата година ще пусне на пазара серия от продукти, наречени геропротектори, чийто състав забавя стареенето и дори подмладява. Цената им ще е малко по-висока от тази на мултивитамините, обяснява д-р Жаворонков.

Ако си мислите за диети и упражнени, това са странични стъпки“, обяснява Жаворонков. „Ако искате да мислите на едро, мислете как да доживеете до 500! И какво ви трябва за това? Това са въпросите, които задаваме. Не просто да сте малко по-здрави от нашите родители. Това не е голямата цел. Целта е да направим големият удар“.

Д-р Жаворонков е един от многото, които се опитва да открие еликсира на младостта. През 2013 г. компания, наречена Калико, също направи опит да пребори стареенето. Година по-късно рентгенологът Джуун Юн обяви награда от 1 млн. долара за първия екип от учени, които могат да предотвратят стареенето. До момента 15 екипа претендират за наградата.

Междувременно, учени от Харвард предлагат употребата на татлитиум, обикновено предписван при биполярни разстройства, като защита срещу стареенето на клетките.

Екип от учени в Кардифския университет е установил, че малка доза от лекарство, наречено метформин, предписвано на диабетици, може да удължи живота на хора, които не страдат от това заболяване, с до 3 години.

Самият д-р Жаворонков експериментира върху себе си, твърдейки че се чувства значително по-млад, отколкото преди години. Уверява, че е взимал огромни дози метформин през последните над 10 години. Миналата година той дори се обзаложи за 1 млн. долара с бизнесмена Дмитри Камински кой от тях ще живее по-дълго.

Освен че взима по 100 различни добавки и лекарства всеки ден, той редовно прави упражнения, прави си различни тестове за състоянието на кръвта и клетките.

До момента няма никакви индикации, че човек може да доживее до 500 години“, заявява д-р Назиф Алик от Института за изследване на възрастта към Лондонския университетски колеж. По думите му възрастта може само да бъде забавена и да бъде намалена тежестта на вредите на стареенето. Той е скептичен и към възможността да се доживеят 150 г. Без да обръща внимание на скептиците, д-р Жаворонков продължава с експериментите върху себе си и приемането на огромни количества добавки и лекарства.

Какво правим с потенциално смъртоносните болести като рак? Ракът причинява повече от една четвърт от всички смъртни случаи във Великобритания. Според д-р Жаворонков, голяма част от медикаментите, които взима, са също и противоракови.

Все пак той предприема и специални мерки срещу рака: „Опитвам се да избягвам трансмазнини, пушенето, макар че не смятам, че една цигара на ден може да навреди на някого. Избягвам пряката слънчева светлина. Много от разновидностите на рака са от радиация. Нося специални UV очила, за да предпази очите си“.

Ако наистина искате да се докоснете до нови хоризонти и да промените своето поведение, така че да бъдете по-млади през цялото време, трябва да напаснете вашите очаквания за продължителността на живота до нещо разумно и постижимо“, съветва д-р Жаворонков.

Всичко казано до тук повдига въпроса защо някой би пожелал да живее до 150 или повече години. За д-р Жаворонков това не е само въпрос да имаме хубава кожа след като сме навършили пределна възраст. Превенцията на старостта е философско предизвикателство, което според него ще ни превърне в по-добри хора в дългосрочен план. „И това трябва да е нашият най-важен приоритет пред глобалното затопляне, световния глад и пътуването в космоса“, категоричен е д-р Жаворонков.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Мед&Био

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори