Извънземните са в Млечния път

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay.com
Антония Михайлова

Разумните цивилизации може да се намират в Млечния път. Астрономи от Сърбия, Австрия и Франция са назовали възможните места и възрастта на звездите, край които те може да съществуват. Изследването на учените е публикувано на сайта arXiv.org, съобщава Lenta.ru.

Според учените в Млечния път живот от земен тип по-скоро ще се заражда в покрайнините на галактичния диск и близо до звезди, които са по-млади от Слънцето.

Тези данни обясняват защо търсенето на извънземни досега не е довело до успех. Проведено моделиране е установило, че възрастта на звездите, които могат да поддържат живот в своите околности, се оценява на три милиарда години.

Тези светила са разположени на около 16 килопарсека от галактичния център.

По-малко от един процент от годните за поддържане на живот светила са разположени на разстояние 8–10 килопарсека. За сравнение възрастта на Слънцето се оценява на 4,6 милиарда години, а неговото разстояние до галактичния център е 8,5 килопарсека.

Учените са провели компютърно моделиране в рамките на задачата N-тела в програмата GADGET-2. Астрономите са представили Млечния път като изолирана съвкупност от звезди и екзопланети.

Данните за Слънцето и Земята са използвани като прагови условия за прогнозиране. Учените са разгледали възможността за възникване на благоприятни за живот условия в продължение на десетки милиарди години на разстояния 10–15 килопарсека от центъра на галактиката.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори