Космическият кораб Нови Хоризонти ще премине покрай Ултима Туле

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Космическият апарат Нови Хоризонти (New Horizons) ще прелети само на 3200 км от Ултима Туле (Ultima Thule).

НАСА публикува снимки на изследователската космическа сонда New Horizons, която постепенно се приближава към изключително стар и малко известен обект в дълбокия космос, наречен Ултима Туле.

Ултима Туле е в самия край на Слънчевата система, като обикаля около слънцето на около един милиард и шестотин хиляди км след Плутон. В НАСА очакват сондата да се спусне близо до отдалечения обект скоро след полунощ на 1 януари 2019 година.

Това ще бъде най-далечната среща на човечеството с друг свят.

„Какво ще разкрие Ултима Туле? Никой не знае“, пише Алън Стърн, планетарният учен от НАСА, ръководещ космическата мисия в дълбокия космос.

В НАСА предполагат, че Ултима Туле е вид ледена маса, образувана преди около 4,5 милиарда години, по време на създаването на нашата слънчева система.

Но оттогава, прекосявайки далечните студени външни райони на Слънчевата система, учените предполагат, че Ултима Туле се е запазил до голяма степен в своето девствено, първично състояние, което ще позволи на учените да видят далечното минало.

„В действителност, Ултима Туле трябва да бъде ценен прозорец към ранните етапи на формиране на планетата, през който да видим и каква е била слънчевата система преди повече от 4,5 милиарда години,“ казва Стърн.

Ултима Туле е официално класифициран като „обект от пояса на Кайпер“, който е пръстен от ледени светове, обграждащ слънчевата система зад последната голяма планета, Нептун. Това е „регион на остатъци от ранната история на Слънчевата система“, казват от НАСА.

От предишни изображения учените научиха, че Ултима Туле вероятно има странна, несферична форма. Но щом New Horizons се доближи по-близо, стана ясно, че моделът на светлината, отразяваща се от Ултима Туле, или неговата крива на светлината, е непоследователен. При повечето други обекти тези светлинни модели се повтарят, когато обектите се въртят.

„Наистина обектът е пъзел“ – казва Стърн

Според други учени от програмата New Horizons, причина за странната крива на светлината на Ултима Туле може да е облак от прах или луни, които са около него.

Но има едно нещо, което е почти сигурно.

На 15 декември екипът на Стърн стигна до заключението, че няма препятствия между New Horizons – триъгълната космическа сонда с дължина малко над два метра и височина 2.75 м. и Ултима Туле и приближаването може да стане.
Стърн съобщи, че космическата сонда вече е получила командата да се доближи до обекта.

През лятото на 2015 г. New Horizons летя заедно с Плутон, като засне безпрецедентни подробности за планетата джудже, нейните планини, скали и ледени равнини. Изследователската сонда летя на 11 200 км от повърхността на Плутон.

Сега сондата ще се доближи много повече до Ултима Туле, като се спусне на 3500 км над малко познатия обект.

Първите снимки се очакват около 30 минути след като започне Новата 2019 година

„Прелитането над Ултима Туле ще бъде бързо, ще бъде предизвикателство и ще доведе до нови знания“, казва Стърн.
„Това ще бъде най-далечното изследване на обект в историята на космическите полети, нещо, което ще остане в историята.“

За да гледате как изображенията идват по време на подхода към Ултима Туле, настройте на живо NASA TV, 12:15 ч. ET, или 07:15 българско време, на 1 януари, 2019 г.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори