Mars One не се отказва от мечтата за Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Почти всичко необходимо за живота на Марс ще бъде доставено от Земята.
© Mars One
Антония Михайлова

Специалистите от проекта Mars One по колонизиране на Марс завършиха разработката на първия етап от мисията, но организаторите на най-голямото тв шоу в историята още не бързат да поръчват построяването на космически апарати.

Холандската неправителствена организация Mars One планира да изпрати на Марс 20 души с еднопосочен билет и да направи от това най-мащабното и скъпо тв шоу в историята.

Първата партия колонизатори, подбрана сред финалистите на конкурса за правото да станат първите хора на Марс, трябва да се отправи към Червената планета още през 20-те години. Но независимо че проектът Mars One официално не е съобщавал отлагане на датата, ключовата разузнавателна мисия на цялата програма се намира под въпрос.

В рамките на Mars One първоначално към Марс се планира да бъдат изпратени безпилотни апарати разузнавачи – орбитална сонда ретранслатор и спускаем апарат.

През декември 2013 година организаторите на проекта Mars One съобщиха, че изпращането на безпилотната мисия се очаква през 2018 година. В нейния ход на орбита на Марс ще бъде доставен ретранслатор, който ще осигури връзка със Земята за следващите пилотирани мисии.

Също така на повърхността на Марс ще се спусне апарат, който ще проведе разузнаване на предполагаемото място на колонията и ще изпита редица технологии. Тогава от Mars One обявиха, че разработката на тези мисии се провежда от компаниите Lockheed Martin и Surrey Satellite Technology (SSTL). И двете към днешна дата вече са изпълнили своите задължения и са приключили изследванията, но допълнителни договори от Mars One не са получили.

Говорителят на SSTL Жоел Сайкс заяви на 16 февруари 2015 година, че разработката на апарата ретранслатор е завършена и резултатите са предадени на Mars One. Компанията очаква нови договори за работа по проекта, но засега такива не са постъпвали.

Животът в колонията на Марс няма да е лесен, но невъзвръщенците ще бъдат осигурени с непрекъсната тв връзка със Земята.
© Mars One

Компанията Lockheed Martin също е изпълнила всички разработки по първоначалния контракт, по-конкретно създадени са спецификации на интерфейса полезен товар за спускаемия апарат. Както се съобщава на 17 февруари, компанията очаква началото на следващия етап от сътрудничеството с Mars One.

Да отбележим, че безпилотната мисия към Марс е основана на успешната мисия на НАСА Phoenix Mars Lander, изпратена през 2007 г., и разработките за спускаемия апарат InSight, който ще бъде изстрелян към Червената планета през 2016 година. По такъв начин техническите рискове за Mars One са минимални, но ако компанията иска да успее с датата на старт през 2018 година, то незабавно трябва да се пристъпи към построяването на ретранслатора и спускаемия апарат.

Както казва изпълнителният директор и съосновател на Mars One Бас Лансдорп пред SpaceNews, компанията му засега няма намерение да отлага датата на старт на безпилотната мисия. Сега в Mars One работят над по-сериозен проблем – анализ на безопасността на бъдещата пилотирана мисия.

По-конкретно се изучава изследване, публикувано през есента на миналата година от екип студенти начело със специалисти от Масачузетския технологичен институт (MIT). Изводът от това изследване е много неблагоприятен – недостатъците в осигуряването на жизнената дейност на пилотираната мисия могат да доведат до гибелта на всички колонизатори за няколко месеца след кацането на Марс.

„След запознаване с изводите от доклада на MIT ние се съсредоточихме върху изучаването на системата за осигуряване на жизнена дейност, по-конкретно работим с компанията Paragon Space Development, която има голям опит в работата с подобно оборудване. Резултатите от изследванията на специалистите от Paragon по проблема на нашата мисия ще бъдат готови през март 2015 г.“, казва Лансдорп.

Безпилотната мисия на Mars One е основана на проверените технологии на Phoenix Mars Lander.
© NASA

Също така Mars One продължава работа по бъдещия подбор на участниците в мисията. Преди повече от седмица, на 16 февруари, беше представена група от 100 кандидати, избрани от 705 полуфиналисти. Скоро предстои нова цедка и от стотината ще бъдат избрани шест групи по четири души във всяка.

Това ще бъдат предварителните екипажи на корабите за полет към Марс. Първоначално се планираше, че около 20 колонизатори ще пристигнат на Марс и ще останат там до края на живота си. Техните марсиански неволи ще бъдат излъчвани в телевизионно риалити шоу и така ще бъдат събрани пари за следващите експедиции.

Възможно е броят на колонизаторите да нарасне – всичко зависи от популярността на шоуто и сигурността на техниката, която трябва да поддържа живота на хората на далечната недружелюбна планета.

Изпращането на първите четирима преселници ориентировъчно е предвидено за 2024 година, но тези срокове зависят от прогреса в разработката на безпилотните мисии, системите за доставки на хора и товари на Марс и създаването на съответни технологии за поддържане на живота на колонията.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори