Мистериозен мехур от нагорещена скала се надига под Американския Североизток

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Brattleboro, Vermont, pixabay.com
Ивайло Красимиров

Нещо се надига от дълбините под Американския Североизток. Огромна маса нажежена скала си проправя пътя към повърхността в дълбините на щата Върмонт и се разпростира в други региони на Нова Англия, показва изследване.

Учените са използвали мрежа от хиляди сеизмични измервателни устройства в най-голямото изследване от този вид и са засекли гигантски балон, който расте под Върмонт, Ню Хемпшир, Масачузетс и евентуално на други места.

„Това надигане, което засякохме е нещо като балон с горещ въздух, тревожим се, че нещо се надига от по-дълбоките части на планетата под Нова Англия“, казва геофизикът от Университета Рутгерс в Ню Брънзуик Вадим Левин.

Тъй като в Нова Англия няма активни вулкани, огромното образувание се разглежда като настоящ геологически феномен, въпреки че в този случай може да става дума за процес, който се развива от десетки милиони години.

Що се отнася до въпроса, дали тази маса може някой ден да изригне (както е логично да стане), екипът отговаря, че няма място за паника, защото подобна евентуалност е все още много далеч напред във времето.

„Вероятно ще отнеме милиони години на масата да стигне дотам, накъдето е тръгнала“, обяснява Левин.

„Следващата ни задългителна стъпка обаче е да разберем какво точно се случва.“

Екипът е анализирал мехура с мултиинституционална мрежа от инструменти за мониторинг на сеизмичните движения в северните части на Северна Америка.

Екипът бил „заровен“ в данни, покриващи период от цели две години, когато попаднал на термална аномалия – участък на около 200 км под повърхността с диаметър от около 400 км, който бил стотици градуси по Целзий по-горещ от съседните райони.

„Районът е много голям, но относително стабилен“, казва Левин, „но открихме необичаен модел, който дава шансове за изригване.“

Използвайки данните на сеизмичните вълни, които се движат дълбоко под земната повърхност, екипът предполага, че центърът не балона е под централен Върмонт, но се разпростира и под западен Ню Хемпшир и западен Масачузетс.

Учените предполага, че масата може да продължи да расте и да стигне и отвъд границите на тези щати, въпреки че това заключение не може да се потвърди от данните, с които разполагат към днешна дата.

Мехурът голям, въпреки че не е гигантски в сравнение с други вулканични маси под земята, наблюдавани на континенталната територия на САЩ.

„Не е Йелоустоун (Националния парк) – но нещо става на няколко стотин мили диаметър“, обяснява Левин.

„Не очаквахме да открием подобно нещо в този регион“, добавя ученият. „Вероятното обяснение ни насочва към много по-динамичен режим под повърхността на този отдавна обособен, стар и спокоен от геологична гледна точка регион.“

Пътят на мехура до повърхността обаче е все още дълъг. Дали ще се превърне във вулкан засега не може да се каже. „Ще видим след 50 милиона години какво ще стане.“

Откритията са публикувани в Geology.

Категории на статиите:
Процеси

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори