Археолози откриха останките на древен палат от времето на Маите в Мексико

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Древната сграда е открита на около 150 км западно от Канкун. Смята се, че е строена преди повече от 1000 години.

Археолози откриха в Мексико останките на палат на Маите на повече от 1000 години. Сградата в Кулуба е дълга 55 метра, широка е 15 м и е висока 6 м. Изглежда се е състояла от общо шест помещения, казват от Мексиканския национален институт по антропология и история.

Постройката е част от по-голям комплекс, който включва още две жилищни помещения, олтар и голяма кръгла печка. Археолозите са открили още останките на гробница и се надяват, че подробните анализи на костите може да донесат още подробности за обитателите на Кулуба и културата на Маите.

Палатът е бил използван в двата периода на цивилизацията на Маите – в края на класическия период 600-900 година сл. Хр. и терминалния класически период от 850 до 1050 г.г. сл. Хр., обяснява Алфредо Барера Рубио, един от водещите археолози на обекта.

„Знаем твърде малко за архитектурните характеристики на региона североизточно от Юкатан. Така че една от основните ни цели, освен запазване и реставрация на културното наследство, е изучаването на архитектурата на Кулуба,“ казва още той.

„Това е едва началото на работата. В момента просто разкриваме една от най-големите структури в района.“ Рубио се надява, че работата им ще доведе до превръщането на обекта в естествена атракция, която ще привлича туристи в региона.

Маите са изградили една от най-великите цивилизации в западното полукълбо, която се разпростира из централна Америка, включително района на днешно южно Мексико, Гватемала, Белиз и Хондурас.

Техните градове обикновено включват пирамидални храмове и големи каменни здания. Маите са познавали земеделието и са притежавали метални инструменти, развили са софистицирани методи за напояване и са разработили йероглифна писмена система.

Цивилизацията на Маите претърпява мистериозен упадък между 800 и 1000 г. от н.е. Учените предполагат, че сред възможните причини може да е война, климатични промени, болест или някакви политически сътресения. Все пак някои градове като например Чичен Ица, който е контролирал Кулуба, както предполагат археологическите доказателства, са оцелели по-дълго.

Сега учените работят по проект на залесяване на района, като целта е да се използва естествена растителност, която да допринесе за опазването и консервацията на обекта, предпазвайки го от директна слънчева светлина например или пък вятър и други метеорологични явления, тъй като сградите все още носят цветовете на оригиналната си боя.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори