Може ли алкохолът да ви спаси живота?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Интоксикацията на организма, дори в малки количества, понижава риска за смъртност от травми, установиха американски изследователи. Лий Фридмън от университета на Илинойс подчертава, че при най-високото ниво на опиянение показателят на смъртност от сериозни рани и травми, застрашаващи с летален изход, пада почти с 50%.

Силното опиянение нерядко завършва с нещастни случаи и хоспитализация, но едновременно с това намалява риска от смърт на болничното легло. Това става в случаите, когато човек има сериозни травми. „Колкото повече алкохол има в кръвта, толкова по-силен е този ефект”, твърди Фридмън, цитиран от Daily Mail.

Изследователят подкрепя изводите си с анализ на данни от почти 200 000 пациенти, лекувани с травми в Илинойс за периода 1995–2009 г. Те имали счупвания, увреждания на вътрешните органи, открити рани и изгаряния. Когато постъпвали в спешното отделение, съдържанието на алкохол в кръвта им било между 0 до 0,5‰. От всички 200 хил. души са починали 6733. Анализът сочи, че алкохолът във всякаква концентрация (от 0,1 до 0,5‰) оказва защитен ефект във всички случаи, освен при изгарянията.

Парадоксално, но учените са изяснили, че при най-високото ниво на опиянение показателят за смъртност пада почти с 50%, което засягало дори много сериозни случаи.

Лий Фридмън твърди, че изследванията не призовават хората да пият, но в същото време констатират факта, че рискът да загинат от травми и рани е по-висок при тези, които са трезви в момента на хоспитализация.

Независимо от резултатите от изследванията учените говорят с предпазливост за тях. Причината е, че мнозина от пациентите изобщо не биха получили травми, ако не бяха посегнали към чашката.

 

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори