Може ли да се отиде в паралелна вселена?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

паралелна вселена
Димитър Димитров

Учените виждат две евентуални възможности за бъдещето на Вселената. Първата е, че тя ще претърпи процес, обратен на Големия взрив, и ще се свие до миниатюрни размери, а другата е, че ще замръзне. Но това ли ще е краят на всичко?

За разлика от много физици, д-р Мичио Каку смята, че можем да избегнем тази съдба, като прескочим в друга вселена. Наяве започнаха да излизат доказателства за наличието на паралелни вселени, така че идеята може би не е толкова невероятна.

Можем да върнем лентата назад и да видим как всички галактики са започнали от една единствена точка – точно по този начин определяме и възрастта на Вселената. Но какво става ако се опитаме да превъртим напред? Тогава нещата вече стават неясни.  Преди знаехме само, че разширяването на Вселената се забавя. Но това не е вярно – Вселената всъщност се забързва, но тъй като не съществуваме от милиарди години, не можем да сме сигурни и в това твърдение.

И все пак е по-вероятно Вселената да „замръзне“, отколкото да се свие до изходна позиция.

„Никой не знае кога ще се случи замръзването и дали въобще ще се случи. Според някои изчисления след милиарди години, според други след трилиони. Но все пак един ден на нощното небе няма да се вижда почти нищо. Всички звезди ще са изразходили горивото си и Вселената ще се състои от неутронни звезди, мъртви черни дупки, температурата ще достигне абсолютната нула и по това време съзнанието, дори самите мисли, няма да могат да съществуват. Някои хора дори наричат законите на физиката смъртна присъда за интелигентния живот“, казва д-р Каку.

Но има и добри новини. Ако човечеството напредне достатъчно, е възможно да успеем да оцелеем, избягвайки към паралелна вселена. „Има проблем със законите на физиката. След трилиони години интелигентният живот би трябвало да успее да усвои това, което се нарича Планкова енергия. Това е изначалната енергия – тази на Големия взрив и тази, при която самата гравитация започва да се разпада.“

Представете си го така – ако имате микровълнова фурна и я включите, ще можете да сварите вода и да стопите лед. Но какво става ако увеличите мощността на фурната? Парата от сварената вода започва да се разделя на кислород и водород. Ако увеличите още малко, започват да се формират йони, а атомите се разделят. Ако я увеличите още, дори ядрата започват да се разпадат и ще получите плазма от протони и неутрони. Ако пък я увеличите още, ще имате глуонова плазма. А ако можете да увеличавате мощността до безкрайност, ще стигнете до тази енергия.

Трябва да мислим за себе си като мравки, живеещи на лист хартия. Вероятно има още листове, на които живеят мравки и вероятно те са близо до нашия лист, но не можем да ги стигнем. Енергията, необходима за достигане до паралелна вселена, вероятно е около 10 до 19 милиарда електрон волта.

И все пак, след трилиони години интелигентният живот може да е способен да създава подобно количество енергия.

Locklip

Категории на статиите:
Главоблъсканици

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори