На Проксима Б може да има океан

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Най-близката до Земята известна екзопланета Проксима Б може да има океан на повърхността, съобщи АФП, позовавайки се на френски астрономи.

Планетата Проксима Б е само на 4,2 светлинни години от Слънчевата система (40 трилиона километра). Тя орбитира около червеното джудже Проксима Кентавър, която е най-близката до Слънчевата система звезда. Планетата е в обитаемата зона, където може да има течна вода на повърхността – необходимо за живота условие.

Заради близостта си Проксима Б може да стане първата екзопланета, до която да бъде изпратен космически апарат. С това тя заслужи голямо внимание, когато беше обявено откриването й на 24 август.

Проксима Б, която е приблизително 1,3 пъти по-масивна от Земята, орбитира много по-близо до централната си звезда, отколкото нашата планета около Слънцето, обикаляйки я за 11,2 дни. Според специалистите Проксима Б е скалиста планета като Земята.

Астрономи от френския център за научни изследвания и от университета в Екс направиха симулации, които показват, че за да бъде планетата обитаема, има две възможности. Или тя да е малка и много плътна, или да е по-голяма.

Ако е малка – с радиус към 5990 км, ядрото й трябва да е метално и много голямо – до две трети от радиуса й, като останалото трябва да е скалиста мантия, евентуално с малко вода. В този случай Проксима Б би приличала на Меркурий.

Ако Проксима Б е по-голяма, с максимален радиус от 8920 км, тя трябва да се състои от 50 процента скали, обкръжени от 50 процента вода. Тази вода би образувала огромен океан с дълбочина 200 км, покриващ цялата й повърхност.

И в двата случая около планетата може да има газова атмосфера, която да я прави потенциално обитаема. (БТА)

Категории на статиите:
Вселена

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори