Най-голямата структура във Вселената – Великата стена BOSS

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Volker Springel/Max Planck Institute For Astrophysics/SPL
Антония Михайлова

Планетите и звездите образуват системи, които на свой ред образуват галактики също като нашия Млечен път. Но има още по-големи структури във Вселената.

Когато няколко галактики се групират заедно под действието на силата на тежестта, те образуват дължи непрекъснати нишки, известни като космически стени или космическа паяжина, пише The Epoch Times.

Млечният път се явява част от свръхкупа Ланикеа (Laniakea). Домът на нашата галактика – Laniakea, ограничава област, чието сечение има диаметър около 160 мегапарсека – над пет хиляди пъти повече от диаметъра на Млечния път. Масата на свръхкуповете превишава масата на галактиката сто хиляди пъти.

Учените вече знаят за Великата стена Слоан (Sloan Great Wall), която се намира на 1 милиард светлинни години от Земята и има около 1,38 млрд. светлинни години дължина. За сравнение Млечният път има диаметър малко повече от 100 000 светлинни години.

Новата космическа структура, открита от екип учени начело с Хайди Литцен от Института по астрофизика на Канарските острови, е с две трети по-голяма от Великата стена Слоан.

Изследователите са я нарекли BOSS (Baryon Oscillation Spectroscopic Survey). Великата стена BOSS се състои от 830 галактики и се намира на около 4,5 милиарда светлинни години от нас. Откритието е направено в обсерваторията Apache Point в Ню Мексико.

Но не всички учени са на мнение, че Великата стена BOSS представлява единен куп и заслужава названието най-голям свръхкуп във Вселената, тъй като галактиките в пределите на BOSS са толкова далече една от друга, че е невъзможно да се докаже, че те се движат заедно.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори