Не всичко, което расте, е зелено

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Биогориво
Антония Михайлова

Учените от Швейцарската федерална лаборатория по изпитване и изследване на материалите са провели анализ на „екологичността” на използваните днес видове биогориво и са направили печално заключение: почти всички те не толкова намаляват вредата, нанасяна на околната среда, колкото я пренасочват в друга плоскост. Намаляването на емисиите на въглеродния оксид води до повишено замърсяване на почвите и водоемите поради използваните подобрения.

Тук са взети екологичните биогоривни компоненти като стърготини и тор, от които се произвежда метан, и захарна тръстика (например в Бразилия), използвана за получаването на етанол. В първия случай общата екологична вреда била с 30-40% под тази от използването на нефтопродукти, а във втория я превъзхождала с 30-40%.

Но на практика, отбелязват авторите на изследването, често е трудно да се говори за безвредността дори на такова биогориво: и получаването на стърготини, и отглеждането на захарна тръстика може да доведат до обезлесяване, свързано с концентрацията на парникови газове в атмосферата.

Макар че в изследването не попада „биогоривото второ поколение” – биодизел и етанол, получавани от водорасли, учените все пак дават някои препоръки за бъдещето.

Преработката на соя за биодизел в условията на Бразилия води до двукратно увеличение на емисиите на парникови газове (в сравнение с изгарянето на изкопаеми горива). Причината е във високата интензивност на отглеждането на соя в тази страна, свързано с масираното използване на торове.

Още по-тягостна е картината с ръжта, която в САЩ използват за получаването на етанол. Тук екологичната вреда превишава варианта с изгарянето на нефт и газ девет пъти!

Става ясно, че тези видове зелено гориво трябва незабавно да се съкратят, а и целесъобразността на прилагането на повечето други технологии остава под въпрос, сигурни са авторите. За най-съмнително може да се смята отглеждането на биотопливни растения на мястото на изсечени гори и други биоценози, тъй като вместо намаляване на емисиите парникови газове резултатът е тяхното увеличаване.

Източник: Швейцарска федерална лаборатория по изпитване и изследване на материалите

Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори