Osiris-Rex се препълни със скални отломки от Бену и ги ръси из космоса

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

In this image taken from video released by NASA, the Osiris-Rex spacecraft touches the surface of asteroid Bennu on Tuesday, Oct. 20, 2020. (NASA via AP)
Ивайло Красимиров

Космически кораб на НАСА е събрал толкова много астероидни отломки, че се е задръстил и ценни частици изпадат от него и се отдалечават в космоса, казаха учени в края на миналата седмица.

Учените съобщиха новината три дни след като космическият кораб Osiris-Rex за кратко докосна астероида Бену (Bennu), първият опит на НАСА за подобна мисия.

Водещият учен на мисията Данте Лаурета от Университета в Аризона заяви, че операцията във вторник е събрала много повече от очакваното за връщане на Земята – в стотици грама. Контейнерът за проби в края на рамото на робота прониква толкова дълбоко в астероида и с такава сила, че скалите се засмукват и се вклиняват около ръба на капака.

Учените изчисляват, че пробовземачът е натиснат до 48 сантиметра навътре в грубия, ронлив, черен терен. „Ние сме почти жертва на собствения си успех“, каза Лорета на уредена пресконференция.

Според него нищо не може да се направи, за да изчистят препятствията и да предотвратят изтичането на повече от събраните частици скала от Бену, освен да вземат пробите във връщащата ги капсула възможно най-скоро.

И така, полетният екип ще се опита да постави контейнера с проби в капсулата още във вторник – много по-рано от първоначално планираното – за дългото пътуване до дома.

„Времето е от съществено значение“, казва Томас Зурбухен, ръководител на научните мисии на НАСА.

Това е първата мисия на НАСА за връщане на проби от астероид. Бену е избран, защото се смята, че неговият богат на въглерод материал съхранява запазените градивни елементи на Слънчевата система.

Получаването на парчета от тази космическа капсула на времето, може да помогне на учените да разберат по-добре как са се формирали планетите преди милиарди години и как е възникнал животът на Земята.

В четвъртък учените бяха смаяни – и след това обезсърчени, когато видяха снимките, идващи от Озирис-Рекс след успешното му докосване до Бену два дни по-рано.

Облак от астероидни частици можеше да се види да се върти около космическия кораб, когато се отдръпваше от Бену. Според Лорета ситуацията изглежда се стабилизира, след като рамото на робота е фиксирано на мястото си. Но е невъзможно да се знае точно колко от пробите вече са загубени.

Изискването за мисията струваща над 800 милиона долара, беше да върне минимум 2 унции (60 грама). Независимо какво има на борда, Озирис-Рекс ще напусне околността на астероида през март – това е възможно най-ранното заминаване, като се имат предвид относителните местоположения на Земята и Бену. Пробите ще се върнат чак през 2023 г., седем години след изстрелването на космическия кораб от нос Канаверал.

Озирис-Рекс ще продължи да се отдалечава от Бену и няма да го обикаля отново, тъй като чака планираното си излитане към Земята. Поради внезапния обрат на събитията учените няма да знаят колко съдържа капсулата с пробите, докато се върне на Земята.

Първоначално те планираха да завъртят космическия кораб, за да измерват съдържанието, но тази маневра беше отменена, тъй като може да разлее още повече отломки.

„Мисля, че ще трябва да изчакаме, докато се приберем, за да знаем точно колко имаме“, каза Лорета пред репортери. „Както можете да си представите, това е трудно. … Но добрата новина е, че виждаме много материал. „

Междувременно Япония очаква втората си партида проби, взети от различен астероид, която трябва да се появи на Земята през декември.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори