Откриха най-дълбокия каньон на Земята, скрит под Антарктика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Нова карта на планините, долините и каньоните, скрити под леда на Антарктика, разкри най-дълбокото място на Земята. Откритието може да помогне за прогнозиране на бъдещите загуби на лед в Антарктика.

Замразеният южен континент може да изглежда доста плосък и дори безинтересен отгоре. Но под дълбокият пласт лед, натрупан през хилядолетията, има древен континент, текстуриран като всеки друг.

И тази текстура се оказва много важна за прогнозиране как и кога ще се разтапя ледът и кои райони от лед са най-уязвими в затоплящия се свят.

Новата карта на НАСА, наречена BedMachine Antarctica, смесва измервания на движение на лед, сеизмични измервания, радари и други данни, за да създаде най-подробната картина на скритите характеристики на Антарктика.

„Използвайки BedMachine за увеличаване на мащаба в определени сектори на Антарктика, вие намирате основни детайли, като неравности и кухини под леда, които могат да ускорят, забавят или дори да спрат отстъпването на ледници“, казва Матиу Морлигем, учен проучващ системата на Земята в Университета на Калифорния Ървайн и водещ автор в проекта създал картата.

Новата карта, публикувана на 12 декември в списанието Nature Geoscience, разкрива неизвестни досега топографски особености, които оформят ледения поток на замръзналия континент.

Неизвестните досега характеристики имат „големи последици за реакцията на ледниците на промените в климата“, пишат авторите. „Например ледниците, преминаващи през Трансантарктическите планини, са защитени от широки, стабилизиращи хребети.“

Разбирането на това как ледът в Антарктика се топи, става все по-важно със затоплянето на Земята. Ако целият лед на Антарктика се стопи, това би повишило глобалните морски нива с 60 метра, според американския Национален център за данни за снега и леда. Това не е вероятно да се случи скоро или изведнъж, но дори и да се стопят малки фракции от континента, това би имало пагубни глобални ефекти.

Включен в картата е най-дълбокият каньон на планетата Земя. Проучвайки колко лед се топи и тече всяка година през определен тесен регион, известен като коритото на Денман, изследователите осъзнават, че трябва да се гмуркат поне 3 500 метра под морското равнище, за да се побере целия обем на замръзналата вода. Това е далеч по-дълбоко от каньона в района на Мъртво море, най-ниският район на сушата, който е разположен на 432 метра под морското равнище, според Израелския център за океанографски изследвания.

Новата карта предлага и богата нова информация за това кои точно региони на ледения континент са изложени на най-голям риск да се плъзнат в океана през следващите десетилетия и векове.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори