Откритие за фермери от Каменната ера пренаписва древната история

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Нови открития на археолози показват, че неизвестна досега група земеделци от каменната ера са донесли знанията за обработка на земята в Южна Азия. Подобно твърдение поставя под въпрос досегашните теории за разпространение на земеделието в древността.

Според досегашната теория, група от ловците се е отделила и разработила земеделието, като е започнала да води отседнал живот в Близкия изток преди около 10 000 години. От там те постепенно са се пренасяли и в Европа, Азия и Африка, където се смесили с населението вече живеещо по тези земи.

Учените, изследващи останките от древните хора в планините Заргос в днешен Иран, са стигнали до извода, че те са принадлежали към отделна група хора, които са развили земеделието почти по същото време, по което и древните хора населявали днешната западна Турция.

„Досега властваше теорията за една група, развила земеделието“, пише Йоаким Бургер в списание Science тази седмица. „Сега обаче намираме доказателства, че групите са били повече и на различни места“, допълва той.

Учени от Европа, САЩ и Иран са изследвали ДНК от кости на хора живяли преди 9 – 10 хилади години, намерени в пещера на 600 км югоизточно от Техеран. Те стигат до заключението, че древните хора от тази група са били с черна коса, кафяви очи и тъмна кожа. Те са се хранели със зърнени храни, което е знак, че вече са можели да ги отглеждат.

Археолозите стигат до извода, че тази група хора, заедно с поне още три различни групи са населявали земите около планината Зоргос. Техният геном показва, че най-близки до тях от съвременните хора са тези от Афганистан и Пакистан.

Групата хора от Зоргос имат много различни гени от тези на съвременните европейци, но също така много различни и от тези на техните съвременници занимавали се със земеделие в земите на днешна западна Турция и Гърция.

Според антрополозите от университета Йоханес Гутенберг в Майнц, Германия, двете групи древни земеделци са се разделили вероятно още преди 50 000 години, когато хуминидите за първи път напускат Африка. Според археолозите, макар двете групи древни земеделци никога да не са се смесили, те са знаели за съществуването си и са се учили едни от други, защото земеделието е сложно знание и е много малко вероятно по едно и също време спонтанно да възникне на две или дори повече различни места.

За този начин на живот трябва да се строят къщи, да се почиства гората, за да се освободи земя за насажденията, да се култивират различни култури и да има достатъчно вода. Това е процес, които изисква няколко хиляди години, пише Бургер. Според него новите открития могат да хвърлят светлина върху важни развития в историята на древните хора, останали неизяснени до днес, защото усилията са били съсредоточени да се анализират само процесите на древната миграция в Близкия изток и Европа.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори