Пермското измиране се случило буквално за мигване на окото

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Така вероятно е изглеждал краят на пермския период.
© José-Luis Olivares/MIT
Антония Михайлова

Какво явление може да е унищожило почти целия живот на Земята за броени хилядолетия?

Преди 252 млн. години се е случило най-голямото масово измиране в историята на животинския свят – изчезнали са над 96% от морските и 70% от земните видове, включително големи насекоми, живели някога на Земята. Сред причините за катастрофата в края на пермския период се споменават сблъсък с астероид, мащабно изригване на вулкани, каскада изменения на околната среда. Но отначало, преди да говорим за причините, следва да изясним колко дълъг е бил катаклизмът.

Сам Баурниг от Масачузетския технологичен институт (САЩ) и колегите му стигнали до извода, че измирането е отнело общо 60 ± 48 хил. години, тоест един миг според геоложките мерки. По нови данни то е било много по-бързо, отколкото се смяташе досега. Естествено, такава скорост изисква отделно обяснение.

Същият екип изследователи изяснил, че 10 000 години преди измирането в океана постъпило голямо количество въглероден диоксид (най-вероятно от атмосферата) и това е довело до киселинност на водата, а също до повишение на температурата на морето с 10°C и повече.

Какво е предизвикало този процес? Повечето геолози и палеонтолози смятат, че причина за това са били мащабни изригвания на вулкани, чиито останки са Сибирските капани. Според оценките били изхвърлени над 5 млн. км³ материал.

През 2006 година Бауринг и студентите му извършили пътешествие в Мейшан (Китай), чиито породи пазят спомени за измирането от края на пермския период. Учените се съсредоточили върху тези части, които отбелязват края на пермския и началото на триасовия период. Анализът на тази секция, както и на съседни слоеве вулканична пепел и породи, в които залягат изкопаемите, показал, че краят на пермския период е продължил не по-малко от 200 000 години, за което изследователите съобщили през 2011 година.

Пермско-триаската граница в Мейшан.Слоевете варовик са заобиколени от слоеве вулканична пепел.
© Shuzhong Shen

Сега специалистите разгледали същите образци с помощта на по-точни методи. Породите били раздробени, за да се извлекат от тях дребните кристали циркон, съдържащи уран и олово. След това уранът и оловото били разделени и по тях била установена възрастта на всеки образец. Така била получена споменатата оценка.

Нима не е истина, че изригването на вулканите е било достатъчно да промени рязко цялата екосистема на планетата? В търсене на отговор на този въпрос учените смятат да проведат максимално точна датировка на Сибирските капани, за да изяснят наистина ли двете събития са се случили по едно и също време.

Освен това те ще съберат сведения от други региони на Китай, за да разберат може ли да се определи продължителността на измирането още по-точно.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

MIT News

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори