Писмо в бутилка плавало 108 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Писмо в бутилка, открито в Германия, е признато от Книгата на рекордите Гинес за най-старото в света. Възрастта на посланието е 108 години.

В откритата на брега бутилка се съдържа съобщение с обещание за награда от един шилинг за този, който я върне в Морското биологично общество в Плимът, Англия.

До този момент за най-старото послание, регистрирано в Гинес, се смяташе писмо, изпратено преди 99 години.писмо в бутилкаБутилката е открита от бившия немски пощальон Мариан Уинклер по време на пребиваването му на Северните Фризийски острови. Посланието е било изпратено от учения Джордж Паркър Бидер на 30 ноември 1906 година, съобщава Mirror. Към 17 април 2015 г., когато Уинклер го открил, писмото в бутилка било прекарало в морето 108 години и 138 дни.

В съобщението авторът призовавал да се попълни картичката, като се посочи къде и кога е открита бутилката, както и корабът, ако тя е била уловена от трал. В замяна Бидер обещавал награда от един шилинг.

Известно е, че Джордж Паркър Бидер е изпратил около 1020 бутилки в периода от 1904 до 1906 г. Той открил, че много бутилки, които потънали на дъното на Северно море, били изхвърлени по-късно на бреговете на Англия, докато бутилките, които плавали по повърхността на водата, стигнали до бреговете на континентална Европа.

Ученият тогава за първи път направил извод, че дълбоководното течение в Северно море има посока от изток на запад.

Джордж Паркър Бидер

Джордж Паркър Бидер

Бидер е станал президент на Морското биологично общество през 1939 г. и е останал на този пост до 1945 г. Ученият е починал през 1954 г. на възраст 91 години.

В знак на уважение към заслугите на Бидер Морското биологично общество е решило да награди Мариан Уинклер със стария шилинг.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори