Подробности за новия Марс роувър на НАСА

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

В момента в НАСА създават наследник на действащият на Марс роувър Curiosity. Апаратът все още няма име, но плановете са да започне да работи след две години. Кен Фарли от лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена Калифорния, съобщава, че конструкторите вече сглобяват хардуера на роувъра и вече може да се види как изглежда апаратът.

Учените не очакват новата мисия да открие съществуващ живот на Червената планета. „Смятаме, че това е малко вероятно“, казва Фарли.

Вместо това от НАСА ще търсят признаци на минал живот – „потенциални биологични подписи“ – казва той – „като органични молекули – квинтесенцията на биологичните подписи“.

https___blogs-images_forbes_com_billretherford_files_2018_07_2-7908_mars2020-mast-rover-head-full2-1200x900

Органичните молекули, които вече са намерени на Марс, не са живи. Но те са предпоставки за живот. Новият роувър вероятно ще намери повече от тях, разпръснати в стари скали на три милиарда години.
„Древният Марс е бил много по-подходящо място за живота, отколкото днешният“, казва Фарли. „Скалите може би са запазили доказателства за този живот“.

Намирането на биологичните маркери, доказателство за живот на Марс, няма да е лесно. Космическите лъчи, проникващи през тънката атмосфера на планетата – около един процент от тази на Земята – са бомбардирали повърхността на Марс хиляди години.

„Тези скали са били изложени на интензивна радиация за много продължително време, а това води до разрушаване на органичните молекули“, казва Фарли.

https___blogs-images_forbes_com_billretherford_files_2018_07_4-21886_PIA22460-1200x675

Роувърът ще вземе десетки скални образци, ще ги сложи в епруветки с размер на писалка, а след това ще ги складира на планетата за да бъдат прибрани от по-късна мисия. Целта е тези проби да се върнат на Земята за анализ.

Фарли обяснява: „Трудността да се докаже съществувал или съществуващ живот на Марс е огромна. Видовете инструменти, които можем да изпратим с роувърите са добри, но не са съвършени като това, с което разполагате в най-съвременната земна лаборатория.“

Този път роувърът няма да бъде сам. „Ние ще изпратим и хеликоптер“, казва Фарли.
Хеликоптерът е с размер на дрон, с полезен товар от няколко килограма, „батерии и двигатели в компактна опаковка“.

https___blogs-images_forbes_com_billretherford_files_2018_06_7-PIA22342-1200x795

Машината вече се тества, учените трябва да са сигурни, че дронът може да се издигне, да се задържи във височина и да се приземи. Устройството е „до голяма степен автономно“, казва Фарли. „Не можем да го управляваме с джойстик“.

Но учените ще могат да наблюдават полета чрез камерата на роувъра, която ще го запише.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори