Антиоксидант може да прави кръвоносните съдове по-здрави

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Сърдечните болести във всичките им форми продължават да бъдат най-големият убиец на хората.

Здравословна диета и много физически упражнения може да помогнат, но здравните експерти продължават да търсят още по-ефективно лечение и сега става ясно, че може би са намерили такова.

Ново проучване предполага, че антиоксидант може да подобри рязко състоянието на стари и твърди артерии.

В проучването публикувано в списание „Хипертония“, изследователи от Университета на Колорадо Боулдър, дават на десет доброволци на възраст между 60 и 79 години дневно добавка, наречена MitoQ (това е рафинирана версия на естествения антиоксидант коензим Q10); други десет получават плацебо. След шест седмици изследователите анализират здравето и състоянието на артериите на участниците, след което започват да дават на получавалите досега коензим, пласебо, докато другите започват да приемат MitoQ.

В края на изследването си учените стигат до извода, че когато доброволците са получавали добавката, артериите им са се възстановили и са станали по- гъвкави. По същество MitoQ сякаш обръща стареенето на артерията с 15 до 20 години.

Главният автор на изследването, доктор Матю Росман заявява за изданието Reader’s Digest, че „подобрението еластичността на артериите, ако се запази, допринася за около 13% намаляване на сърдечните заболявания“.

Според колегата на Росман, Дъг Сийлс, изследването „вдъхва нов живот в дискредитираната теория, че допълването на диетата с антиоксиданти може да подобри здравето“. Той отбеляза, че „това предполага, че насочването … митохондриите може да бъде по-добър начин за намаляване на оксидативния стрес и подобряване на здравето на сърцето и съдовете, което да намали степента на тяхното остаряване“.

Както Росман, така и Сийлс, планират да проведат допълнителни последващи проучвания, за да потвърдят констатациите си. Д-р Сийлс отбелязва, че физическата активност и правилните хранителни навици продължават да бъдат най-добрите начини за избягване на сърдечни заболявания.

„Не са много обаче хората, които желаят да правят това. Ето защо ние търсим допълнителни, базирани на доказателства опции за предотвратяване на свързаните с възрастта промени, които предизвикват болести. Добавката MitoQ може да е сред тях.“

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори