Ново изследване съветва: по-внимателно с приема на аспирин

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Близо 30 милиона американци на възраст над 40 години приемат аспирин ежедневно, за да предотвратят сърдечно-съдови заболявания. Повече от 6 милиона американци ежедневно приемат аспирин без препоръка на лекар. Близо половината от американците на възраст над 70 години без сърдечно-съдови заболявания, приблизително 10 милиона души, приемат аспирин дневно – въпреки настоящите изводи срещу тази практика.

Преди време медиците имаха консенсус подкрепящ ежедневната употреба на ниски дози аспирин за предотвратяване на инфаркт и инсулт при хора с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Но през 2018 г. три големи клинични изпитания поставят под съмнение тази конвенционална мъдрост, намирайки малко ползи и повече рискове от кървене, свързани с ежедневното използване на аспирин.

Взети заедно, констатациите накараха Американската асоциация по сърдечни заболявания и Американския колеж по кардиология да променят насоките за клинична практика по-рано тази година, като препоръчаха да не се приема рутинно аспирин от хора на възраст над 70 години или хора с повишен риск от кървене, които нямат съществуващо сърдечно-съдово заболяване.

Употребата на аспирин е широко разпространена сред групите, изложени на риск от увреждане, включително възрастни и хора с язви – болезнени рани в лигавицата на стомаха, които са склонни към кървене и засягат около един на всеки десет души.

В изследователски доклад, публикуван в Annals of Internal Medicine, изследователи от Bath Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) съобщават за степента, до която американците над 40 години използват аспирин за първична профилактика на сърдечносъдови заболявания.

„Въпреки че американската асоциация по сърдечни заболявания и Американският колеж по кардиология препоръчват използването на аспирин само при хора без повишен риск от кървене, изводите от 2019 г. вече изрично препоръчват да не се приема аспирин сред лицата на възраст над 70 години, които нямат сърдечно заболяване или мозъчен инсулт, съобщава авторът д-р Кристина Уии, главен интернист и изследовател в BIDMC и доцент по медицина в Харвардското медицинско училище. „Нашите открития показват, че значителна част от възрастните най-често приемат аспирин без съветите на лекаря си и потенциално без неговото знание.

Използвайки данни от Националното проучване за здравето направено през 2017 г., национално представително проучване сред домакинствата в САЩ, проведено преди публикуването на новите насоки, Уии и колегите й анализират употребата на аспирин за първична превенция на ССЗ. Екипът установява, че около една четвърт от възрастните над 40 години без сърдечно-съдови заболявания – около 29 милиона души – ежедневно приемат аспирин за профилактика на сърдечни заболявания. От тях около 6,6 милиона души го правят без препоръка на лекар.

Почти половината от хората над 70 години без анамнеза за сърдечно заболяване или инсулт съобщават, че са приемали аспирин ежедневно. Авторите обаче отбелязват, че историята на заболяването язва на стомаха – друго противопоказание за рутинната употреба на аспирин – не е свързана значително с по-ниската употреба на аспирин, както би се очаквало.

„Нашите констатации показват огромна нужда здравните специалисти да говорят с пациентите си за продължителното използване на аспирин и да ги съветват за важността на балансирането между ползите и вредите, особено сред по-възрастните хора и тези с предишна или настояща язвена болест“, заявява друг от авторите на изследването Колин O’Браян, MD, старши асистент по вътрешна медици в BIDMC и сътрудник в Медицинското училище на Харвард.

Съавторът Стефан Юрашек, също лекар в BIDMC, предупреждава, че „новите изводи и препоръки да не се използва аспирин, са приложими за възрастни, които нямат анамнеза за сърдечно-съдови заболявания или инсулт. Ако в момента приемате аспирин, обсъдете го с вашия лекар за да видите дали това все още е необходимо за вас“, съветва Юрашек.

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори