Резонансни вълни предизвикали потопа на Балканите през 2014 г.

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова

Климатолози от Потсдам, Германия, са открили най-вероятната причина за катастрофалното наводнение, сполетяло Балканите през 2014 година.

Природният катаклизъм според учените е предизвикан от резонансни вълни на Росби. Изследването на авторите е публикувано в сп. Science Advances.

Вълните на Росби се образуват в атмосферата в умерени ширини и над океаните и представляват периодични разпространяващи се смущения във въздушната обвивка на Земята.

В Северното полукълбо тези вълни вървят в източна посока и няколко дни преди катастрофата на Балканите практически затихнали.

Аналогична причина е довела до наводнение на река Елба през 1997 година, предизвикано от циклона Зое. Катастрофата на Балканите е предизвикана от циклона Ивет.

Според оценките на учените повишението на средногодишната температура с един градус по Целзий води до ръст на средногодишните валежи със седем процента.

Най-голямото за 120 години наводнение в Централна Европа започна на 14 май 2014 година и продължило една седмица. То засегна териториите на Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина. Загинаха няколко десетки души, а икономическите щети от наводнението се изчисляват на 3,5 милиарда евро.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори