След престой в космоса на червей му израснаха две глави

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Ивайло Красимиров

Днес в космоса, включително и на Международната космическа станция, се правят различни и многобройни експерименти. Вероятно най-странният резултат от проведен експеримент в космоса е червеят, на който след пътуването израснали …. две глави.

Става въпрос за известния с регенеративните си способности плосък червей, който може да възпроизведе например централната си нервна система от малка част от тялото си.

С цел да проучат как пътуване и престой в космоса ще се отрази върху регенеративните им способности, учените изпратили  група плоски червеи на Международната космическа станция. Половината от полетелите в космоса червеи били с отрязани части от тялото си, другите били цели.

Червеите са останали на МКС 5 седмици. След това са били изследвани 20 месеца на Земята. Тогава учените забелязали нещо много странно. Един от червеите, които имали ампутирани части от тялото си, регенерирал две глави. За 18 години изследвания на плоски червеи, извършвани от същия изследователски тим в земни условия, подобно нещо не се било случвало никога.

Учените след това отново ампутирали двете глави на плоския червей и той отново регенерирал две глави от отрязаната страна на тялото си. Това дало основание на учените да заключат, че именно пътуването в космоса е променило фундаментално регенеративните способности на плоския червей.

Макар и много косвено, случилото се потвърждава хипотезите, че пътуването в космоса променя телата на хора и животни.

Продължаване на изследванията в тази посока, може да покаже съществуващи, но все още неоткрити опасности за хората при престой в космоса.

Категории на статиите:
Орбита

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори