Слоновете четат човешките жестове без тренировки

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© University of St Andrews
Антония Михайлова

Африканските слонове лесно разбират, когато им показват нещо, дори ако са ги учили да разпознават само гласови команди.

Много домашни животни, които хилядолетия живеят заедно с човека, са се научили да интерпретират нашите жестове – тоест да разбират какво им се показва. Тази особеност имат кучетата, котките, козите, конете. Всички те дълго са опитомявани, като са отбирани сред тях тези, които най-добре се разбирали с човека.

Но както са изяснили зоолозите от университета в Сейнт Андрюс (Великобритания), способности да четат човешки жестове имат и африканските слонове. Тук има две особености – първо, тези животни никога не са облагородявани с изкуствен подбор, и второ, както пишат изследователите в сп. Current Biology, слоновете разпознават човешките жестове дори без специална тренировка.

Ричард Бирн и Ана Смет изследвали 11 слона, чиято задача била да возят туристи около водопада Виктория. В първия експеримент човек заставал между две кофи, в едната от които имало храна. Изследователят показвал с ръка към кофата с храна, гледайки последователно ту към кофата, ту към слона. В повечето случаи животните отивали към правилното ведро, независимо че експериментаторът можел да заема различни пози и да се приближава ту към едното, ту към другото ведро.

Но когато изследователите се опитали да експериментират с няколко вида жестове, се оказало, че слоновете тълкуват указанията различно. Те добре разбирали, когато им показвали предмета с пръсти, но не могли да разпознаят погледа.

Едновременно зоолозите направили още едно любопитно наблюдение – сравнявайки как слоновете тълкуват жестовете в няколко серии експерименти, те не открили между тях никаква съществена разлика. Тоест опитът не бил тренировка за животните, те знаели всичко предварително и нищо ново не научили (или не искали да научат).

Тук може да си спомним, че тези слонове возят туристи – а това означава, че все пак са дресирани по някакъв начин. Но всички команди на тези слонове били давани с глас и никой не ги учил да реагират на жестове.

Дивите слонове често „жестикулират” с помощта на хобота – такива жестове са необходими за общуването в групата, но още не е ясно има ли указателни жестове сред слоновите. Съществува версия, че слоновете сочат с хобот към опасност, но подробна класификация на слоновите движения за общуване все още няма.

Тук също не може да не споменем друго изследване на учени от Кеймбридж, в което те стигнали до извода, че слоновете не разпознават жестове, а се вслушват в гласа на човека. Но авторите на новото изследване обясняват разликата в резултатите с това, че тези слонове са дресирани различно.

Във всеки случай за окончателни изводи за слонското общуване получените резултати трябва да се потвърдят с наблюдения на диви слонове, а не на опитомени животни.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
·
Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори