Светът се побърка от опиати

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Психическите заболявания и злоупотребата с различни вещества са най-популярните недъзи в съвременното общество. Малко неочаквано, нали?

През 2010 г. е проведено изследване, опитващо се да изясни от какви болести най-много страдат съвременните хора. То се отличавало с мащабност. Достатъчно е да кажем, че е обхванало 187 страни.

И ето че три години по-късно учените от университетите в Нов Южен Уелс, Куинсланд, Вашингтонския университет в Сиатъл и редица други научни центрове са представили в сп. The Lancet анализ от събраните данни.

Оказва се, че съвременният човек на първо място страда далеч не от диабет, туберкулоза, вирусни и бактериални инфекции, а от психически разстройства и злоупотреба с всевъзможни неща.

Изследователите отчитали показателите за преждевременна смърт, както и случаите на несмъртоносни болести. Ако говорим за последните, то тук психическите разстройства и злоупотребите се оказали на първо място – те са 22,8% от всички случаи. Ако добавим смъртните случаи, то тази група разстройства се премества на пето място.

През 2010 г. психическите и наркологичните болести са станали причина за смъртта на 232 000 души, което е относително малък процент в сравнение с общия брой заболели от такива разстройства. Повечето случаи на смърт от този разред се дължат, както можем да се досетим, на последствията от злоупотреби.

Но авторите на изследването смятат, че в данните от 2010 година за смъртта от психически разстройства често се приписвала друга причина. Известно е, че такъв род заболявания може по косвен начин да доведат до смърт (например да тласнат човек към самоубийство), но в медицинските документи това ще бъде описано като смърт от телесни увреждания, от нещастен случай и т.н.

Точно по същия начин може да бъдат занижени данните за смъртните случаи при злоупотребата с наркотични вещества – в този случай причина за леталния изход често е отравяне, което неволно скрива цялата история на наркотичната зависимост. Затова авторите смятат, че като причини за преждевременната смърт психическите разстройства и наркозависимостта може да стоят доста по-високо, отколкото сега.

Учените отбелязват също, че на психически разстройства (и смъртни случаи, свързани с тях) са подложени повече жените, докато от „злоупотреби” повече страдат мъжете. Тази разлика се съхранява във всички възрастови групи.

Друга особеност е свързана с географското разпределяне на болестите. В Австралия например 40 пъти по-често, отколкото в останалия свят, страдат от разстройства, предизвикани от приема на вещества (в изследването се отчитат не само наркозависимост от хероин, алкохол и т.н.)

От друга страна, в Китай, Япония, Северна Корея и Нигерия нивото на психическите и наркологичните болести и леталните изходи, свързани с тях, е средно по-нисък.

Като цяло делът на такива заболявания сред другите е нараснал значително от времето на същото изследване, проведено през 1990 г. Макар че самите учени смятат, че тук нещата не опират само до това, че светът е започнал да полудява, колкото до това, че оттогава лекарите са започнали по-добре да разбират кое може да се смята за психическо разстройство или зависимост.

И тук вероятно си струва да подчертаем, че в давения случай са анализирани само зависимостите от вещества, храна или алкохол, по-смътните адикции към игри или шопинг не са отчитани.

В друга статия, публикувана отново в The Lancet, почти същият екип автори по-подробно анализира медицинската ситуация с четири вида наркотици – амфетамини, кокаин, марихуана и хероиноподобни опиати.

Две трети от „ползвателите” им са мъже, като 64% от тях предпочитат марихуана и амфетамини, а 70% – кокаин и хероин. Средната възраст, на която се пада най-високата употреба, е 20–29 г. Както отново можем лесно да се досетим, най-болезнени/смъртни сред тази четворка са хероинът и близките му родственици – около половината от смъртните случаи от наркотици са сред тези, които употребявали вещества от тази група.

(За вещества като екстази и ЛСД няма достатъчно статистика – нито по употреба, нито по оказваното им влияние върху здравето.)

Резултатите сочат, че най-предпочитан за употреба е кокаинът в Северна и Латинска Америка, а хероинът и подобните му вещества държат палмата на първенството в Австралия и Западна Европа.

Друг детайл е свързан с марихуаната – това е най-популярният наркотик в смисъл употреба, но истинската зависимост от него е доста по-малка (13 млн.), отколкото например от амфетамини (17,2 млн.) или опиоиди (15,5 млн.). Кокаинът и марихуаната освен това по-рядко служат като причина за различни болести.

При сравнение с данните от 1990 г. е открита неутешителна тенденция: употребата на гореспоменатите наркотици е нараснала с 50%. Безспорно не следва да забравяме, че населението на Земята се е увеличило, но около 22% се дължат именно на нарасналата популярност на веществата.

Зад всичките тези ужаси някак забравихме алкохола и тютюна. А ето че в планетарен мащаб те са големи „герои” – на съвестта на алкохола и цигарите лежат 10% от всички смъртни случаи, докато наркотиците са станали причина само за 1%. Но и тук не бива да забравяме, че броят на пушачите и пиещите е несравнимо по-голям от броя на зависимите от наркотици.

Източници: The University of Queensland и Medical Xpress

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори