Създадоха овчи ембрион с човешки стволови клетки

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Екип от изследователи от Станфордския университет е продължил със спорните изследвания за отглеждане на хибридни видове – този път чрез сливане на овчи ембрион с човешки стволови клетки.

Хибридният експеримент овца-човек последва пионерското създаване на хибрид от свиня и човек, направено от екип в Калифорнийския университет през 2016 г. Този тип изследвания се предприемат, за да се определи дали човешки органи могат да се отглеждат в друг вид.

Екипът от Станфорд избира овца за своя експеримент, защото органите на животното са приблизително същите, като тези на човека. Поради това оплождането in vitro, например, би било по-лесно при овцете, отколкото при свинете.

След като се отгледат в чуждия вид, човешките органи могат да бъдат използвани за трансплантации и биха могли да представят решение на разликата между търсенето и предлагането на органи за трансплантации по света.

„Разбира се, крайната цел на подобно изследване е да разберем дали можем да използваме технологиите свързани със стволови клетки и генното инженерство за генериране на генетично съвпадащи човешки тъкани и органи. Оптимисти сме, че продължаването на работата ще доведе до евентуален успех“ казва професорът в университета Салк, Хуан Карлос Испису Белмонте.

Белмонте е експерт в областта на редактирането на гени, проучвал е потенциала за генериране на човешки клетки и тъкани при свине и говеда. Изследването, водено от Белмонте, бе публикувано в списанието Cell в края на миналата година.

Досега няма публикувани данни, които да описват последния експеримент на екипа на Станфорд; като работата е била обсъдена само в презентация по време на годишната среща за 2018 г. на Американската асоциация за напредък в науката, която се е състояла в Тексас в началото на тази седмица.

Експериментът наистина е впечатляващ, но трябва да се отбележи, че изследователите не са произвели напълно развита овца, нито пък са използвали значителен брой човешки стволови клетки. В действителност, само 0,01% от клетките в овцата от експеримента са човешки. Това означава, че ще са нужни около 1% от човешките стволови клетки, за да се отгледат човешки органи в овца. Подобно на хибрида прасе-човек, който бе създаден през 2016 г., и овцата с човешки ембриони е била унищожена след 28 дни.

Въпреки етичните и морални възражения към подобни експерименти, изследванията около създаването на хибриди и химери продължават. Това разбира се, ще доведе до повече възражения и изказвания против подобни изследвания. В същото време обаче, е трудно да се отрекат ползите, които биха могли да произтекат от тези опити. Само в Съединените щати средно 22 души умират всеки ден, чакайки ред в списъци за трансплантации. Ако се намери начин за производство и доставка на органи за тези, които се нуждаят от тях, би било наистина животоспасяващ подвиг.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори